donderdag 11 juli, 23.55 uur op NPO 2

2Doc: School Life

Filmmakers Neasa Ní Chianáin en David Rane leggen een schooljaar vast uit het leven van twee bevlogen leraren, John en Amanda Leyden. Al 46 jaar geven zij les op Headfort School; de enige kostschool in Ierland voor kinderen tussen de zeven en twaalf. Nu bereiden ze zich voorzichtig voor op hun pensioen. Maar kunnen ze eigenlijk wel zonder hun leerlingen?

2Doc: School Life
donderdag 11 juli om 23.55 uur op NPO 2, vervolgens 30 dagen hierboven te zien

John en Amanda ontmoeten elkaar als twintigers op Headfort, trouwen en brengen de rest van hun leven door op het schoolterrein, waar ze ook wonen in het huisje dat ooit voor de butler was bedoeld. Hun bijdrage aan Headfort gaat echter veel verder dan wat men van een leraar zou verwachten.

Het echtpaar houdt het op de school niet bij lesgeven alleen: ze zijn mentor, inspirator en plaatsvervangend ouder voor de kinderen en ze maken lange dagen. Maar nu de jaren gaan tellen, bereiden John en Amanda zich voorzichtig voor op het einde van hun Headfort-bestaan en het naderend afscheid van hun leerlingen. 

Chic en shabby

Hoe ziet het leven op een Ierse kostschool eruit?

Door Katja de Bruin | VPRO Gids #39 (2018)

Wat je ook verwacht bij een kostschool, niet een man met woest grijs piekhaar die in een kelder vol graffiti onderuitgezakt op een gitaar zit te pielen. Die man is John Leyden en hij werkt al 45 jaar op Headfort, de enige kostschool in Ierland waar kinderen tussen de zeven en dertien terecht kunnen.

Filmmaker Neasa Ní Chianáin kwam op Headfort om te kijken of de school geschikt zou zijn voor haar zevenjarige zoon en werd gegrepen door de unieke combinatie van chic en shabby. Ze zou er twee jaar lang filmen volgens de beproefde vlieg-aan-de-wandformule. De camera is er wel, maar lijkt door niemand te worden opgemerkt. Niet door de giechelende meisjes in hun stapelbedden, niet door het meisje dat met gecontroleerde woede op een drumstel zit te rammen en niet door het jongetje dat huilend van heimwee zijn knuffel tegen zich aanklemt.

Dit landhuis met cricketveld en paardenstallen is niet zo deftig als het lijkt. Het meubilair heeft betere tijden gekend en de leerlingen mogen in pyjama viool spelen in de gang, of een fort bouwen in het bos. Het excentrieke echtpaar John en Amanda Leyden is vergroeid met dit instituut. Zij met haar wenkbrauwpiercing, slobberrok en haar aanstekelijke liefde voor literatuur, hij met die onderkoelde Britse ironie waarachter oprechte liefde voor de kinderen schuilgaat.

Dermot Dix kreeg zelf ooit les van de Leydens en is nu rector van zijn oude school. Hij is de gedroomde leraar die zijn leerlingen niet alleen iets bijbrengt, maar ook leert nadenken. Over het al dan niet bestaan van God bijvoorbeeld, of over het homohuwelijk, gevoelige kwesties in Ierland.

Drie leerlingen werden er door filmmaker Ní Chianáin uitgepikt: de intelligente maar in zichzelf gekeerde Eliza, dyslectische Ted en nieuweling Florence, die uit Londen komt en modellenwerk heeft gedaan. In hun rommelige huis waar de labrador op tafel ligt en het behang in flarden aan de muur hangt, bespreken John en Amanda kettingrokend hun zorgen over deze kinderen. Over de achtergrond van de school en zijn bewoners kom je weinig te weten.

Dat er maar acht kinderen jonger dan tien jaar in de kost zitten, dat het schoolgeld ruim vijftienduizend euro per jaar bedraagt en dat de 110 leerlingen geen toegang tot internet hebben bijvoorbeeld. Dus zie je kinderen hier lezen, muziek maken, schilderen en vooral heel veel buiten spelen. Headfort is hierin trouwens niet uniek. Silicon Valley-werknemers sturen hun kinderen graag naar de prestigieuze schermloze Waldorf School, waar pen en papier nog regeren. Een van de vaardigheden die het nageslacht van Apple-, Google- en Yahoo-vaders en -moeders hier wordt bijgebracht: sokken breien.