Michael Apted volgde in 1964 een groep zeer verschillende Britse kinderen van zeven jaar, en heeft ze sindsdien elke zeven jaar opnieuw gefilmd. Inmiddels zijn ze 63. Hoe staan ze nu in het leven?

Neil Hughes wilde als zevenjarige astronaut worden.

Neil Hughes wilde als zevenjarige astronaut worden.

De Britse documentairemaker Michael Apted volgde in 1964 een groep kinderen van zeven jaar met zeer verschillende sociale achtergronden en vroeg ze naar hun ideeën over het leven en de toekomst. Die eerste Up-film stelde de vraag of het toekomstperspectief van de kinderen bepaald wordt door de klasse waarin ze werden geboren.

De daarop volgende films, waarin Apted elke zeven jaar naar de deelnemers terugkeerde, vormen een langlopende documentairereeks die een prachtig beeld geeft van opgroeien en ouder worden. Maar ook van de maatschappelijke ontwikkelingen, van familie, politiek, godsdienst en geestelijke gezondheid in Engeland sinds 1964.

De kinderen van toen zijn nu 63 jaar oud. Hoe is het leven voor hen geweest sinds de laatste opnames zeven jaar geleden? Hoe kijken ze nu naar zichzelf, hun leven en de wereld? Je ziet het in drie delen die elk een uur duren.

63 Up - maandag 8, dinsdag 9 en woensdag 10 juli om 22.40 uur op NPO 2.
De afleveringen zijn terug te kijken op NPO Start Plus.

Sinds vrijdag 21 juni staan alle voorafgaande series, vanaf de allereerste 7 Up uit 1964, op NPO Start plus. De afleveringen zijn twaalf maanden te bekijken. De oude series zijn ook op NPO 2 Extra te zien. Van 8 tot 16 juli werd dagelijks een aflevering uitgezonden.

de afleveringen

1. Tony en Nick

East Ender Tony droomde er als jongetje van om jockey te worden. Uiteindelijk verdiende hij de kost als taxichauffeur en probeerde hij in Spanje projectontwikkelaar te worden, maar de economische crisis maakte aan zijn dromen van een nieuw leven in de zon een einde. Hoe is het nu met Tony? Hoe zijn de laatste zeven jaar voor hem geweest? 

Nick, de schuwe jongen uit Yorkshire, studeerde in Oxford voordat hij naar Amerika vertrok om zijn wetenschappelijke onderzoeksdromen te volgen. Hij vertelt over familie, gezondheid en het leven in het Amerika van Trump.

2. Bruce, Jackie en Lynn

Bruce zat op kostschool toen hij zeven was. Hij wilde een zendeling in Afrika worden, maar koos voor een loopbaan in het Verenigd Koninkrijk. Nu hij bijna met pensioen gaat, denkt Bruce na over zijn werk en zijn leven.

Jackie werd op haar 56ste geconfronteerd met bezuinigingen op haar arbeidsongeschiktheidsuitkering en met het overlijden van haar ex-man. Hoe is het nu met haar? 

Lynn wilde op zevenjarige leeftijd samen met Jackie in Woolworths werken, maar ze werd kinderbibliothecaresse. Later kreeg ze een levensbedreigende hersenaandoening en raakte ze de baan kwijt die ze dertig jaar lang had gehad.

3. Paul, Symon en Neil

Paul en Symon groeiden op in hetzelfde kindertehuis in Engeland. In Australië, waar Paul als tiener naartoe emigreerde, vindt een emotionele reünie plaats.

Neil uit Liverpool wilde als zevenjarig jongetje astronaut worden. Als achtentwintigjarige was hij dakloos en worstelde hij met geestelijke gezondheidsproblemen. In 42 Up was hij liberaal-democratisch raadslid in Hackney. Hoe gaat het nu met Neil?