Europa achter de schermen: tien jaar tumult (1)

We stappen eruit

Europa achter de schermen: tien jaar tumult (1)

We stappen eruit

De driedelige serie Europa achter de schermen laat zien welke felle discussies er achter de gesloten deuren van de EU worden gevoerd. Deze eerste aflevering gaat over de vraag hoe het tot een Brexit-referendum kwam.

Europa achter de schermen - tien jaar tumult
Uitgezonden op dinsdag 12, 19 en 26 maart 2019 om 23.15 uur op NPO2

Regie van deze aflevering Tim Stirzaker, geproduceerd door de BBC

Tusk en Juncker spreken met Cameron

Tusk en Juncker spreken met Cameron

Deze aflevering laat zien hoe de Britse premier David Cameron onder druk van de Conservatieve Partij belooft het Brexit-referendum uit te schrijven. Douglas Carswell en Daniel Hannan onthullen hoe ze samenwerkten om de druk op Cameron op te voeren. William Hague, George Osborne en Nick Clegg reconstrueren de argumenten die hebben geleid tot dit besluit.

Donald Tusk, President van de Europese Raad en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker leggen de onderhandelingen van Cameron met EU-leiders uit.

De naaste adviseurs van Cameron, waaronder zijn persvoorlichter Gabby Bertin en ambassadeur bij de EU Ivan Rogers, beschrijven hoe de onderhandelingen steeds wanhopiger worden omdat Cameron concessies van de EU wil krijgen waarmee hij zijn minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, denkt tevreden te kunnen stellen.

Ook wanneer Cameron tegen de Europese leiders aanloopt, geeft hij niet op. De Franse presidenten Nicolas Sarkozy en Francois Hollande, de Nederlandse premier Mark Rutte, de belangrijkste adviseurs van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en andere belangrijke participanten beschrijven hoe zij Cameron waarschuwden voor het uitvechten van de conflicten. Ook geven ze aan dat hun visie op wat de Europese Unie zou moeten zijn, anders is dan die van Cameron.

Uiteindelijk heeft Cameron niet genoeg in handen om het referendum te winnen. In het laatste, emotionele afscheid van zijn mede EU-leiders is er spijt aan beide kanten. Veel spijt.

advertentie