tweeluik

Brexit: Behind Closed Doors

Twee jaar lang mocht de Belgische filmmaker Lode Desmet meekijken met het team van Guy Verhofstad, de Brexit-coördinator van het Europees Parlement.

Het tweeluik Brexit: Behind Closed Doors geeft een exclusief en onthullend inkijkje in de discussies en off-the-record gesprekken die de Europese onderhandelaars met elkaar voerden. De camera is erbij terwijl ze hun strategie uitstippelen rond de vraag hoe ze het beste met de Britten kunnen onderhandelen. Dat levert zowel grappige als tragische taferelen op.

De serie laat zien hoe respect voor de andere partij langzaam omslaat in frustratie en irritatie. Uiteindelijk kunnen de Europese onderhandelaars hun gesprekspartner niet meer serieus nemen, wanneer de Britten er maar niet in slagen eensgezind en met een duidelijk doel voor de toekomst te komen.  

De twee delen van Brexit: Behind Closed Doors zijn zaterdag 25 en zondag 26 mei om 20.30 uur uitgezonden op NPO 2 Extra en nu te zien op NPO Start Plus.

Regie: Lode Desmet
Gemaakt door Menuetto film (Belgie) en Films of Record (UK) voor BBC4 en VTM. 

over de afleveringen

deel 1

Het Europese team onder leiding van Guy Verhofstadt probeert met respect de onderhandelingen over de Brexit te voeren. Als het de Britten maar niet lukt het onderling eens te worden, verandert dat respect in grote frustratie. Dit komt tot een climax in december 2017, als Theresa May naar Brussel komt om de puntjes op de i van een overeenkomst te zetten maar publiekelijk wordt vernederd door haar coalitiepartner Arlene Foster uit Noord Ierland, die weigert de deal te steunen. 

deel 2

Europa kijkt vol ongeloof toe hoe het Britse parlement en het kabinet van Theresa May steeds meer verbitterd raken en de Britten de onderhandelingen volledig lam leggen. Achttien maanden na het referendum weet Groot-Brittannië nog altijd niet wat het wil. Het land is drukker met een interne strijd dan met onderhandelingen over een ordentelijk vertrek uit de Europese Unie.  Uiteindelijk worden de Britten vooral bespot in het team van EU-onderhandelaars. Verder rest ze weinig anders dan diep zuchten.

Britse reacties

In Groot-Brittannië is Brexit: Behind Closed Doors al een paar dagen eerder uitgezonden. Dat lijkt de kloof tussen voor- en tegenstanders van Brexit verder te hebben verdiept, als dat nog mogelijk was. Zoals Alison Rowat schrijft in de Schotse Herald: 'Leavers zullen een Europese elite zien die niets liever doet dan afgeven op de Britten met een goed glas wijn erbij. Remainers zullen zien dat de Britse regering vanaf het begin opereerde met een dodelijke combinatie van besluiteloosheid en incompetentie, die gedoemd was in tranen te eindigen.'

Dat eerste klopt zeker. Kijk bijvoorbeeld hoe de conservatieve parlementariër Andrew Rosindell het verwoordt: 'Eindelijk zijn de EU-onderhandelaars ontmaskerd als de onbetrouwbare fanatici die ze zijn.' Op Brexitcentral.com schrijft zijn collega Mark Francois (aan die Europees klinkende naam kan hij niets doen) dat iedereen de film voor de Europese parlementsverkiezingen zou moeten bekijken omdat hij goed laat zien hoe arrogant de Europese elite is en hoe goed het dus was dat 17,4 miljoen Britten voor een vertrek uit de EU hebben gestemd.

Brexit-tegenstanders laten minder van zich horen in de media, misschien omdat de incompetentie van de Britse onderhandelaars al ruim twee jaar breed wordt uitgemeten – het percentage Britten dat vindt dat hun regering de Brexit slecht aanpakt steeg tussen februari 2017 en februari 2019 van 42 naar 82 procent. Niets nieuws onder de zon dus, met deze documentaire. De aandacht in de kranten ging vooral uit naar de krachttermen die Verhofstadt en co in de film gebruiken als ze het over de Britse onderhandelaars hebben.