2Doc: Cold Case Hammarskjöld

Was het wel een ongeluk dat VN-baas Dag Hammarskjöld in 1961 het leven kostte? In deze spraakmakende documentaire stuit regisseur Mads Brügger in Afrika op een onthutsend internationaal complot.

In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië (tegenwoordig Zambia). Hammarskjöld is op weg naar onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen VN-troepen en militairen uit de afgescheiden staat Katanga.

Hammarskjöld is zowel populair als controversieel en strijdt tegen het kolonialisme in tijden van instabiliteit en de Koude Oorlog. Hij pleit voor de onafhankelijkheid van Congo, waarmee hij zich impopulair heeft gemaakt bij de koloniale Westerse grootmachten. De crash leidt tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis.

Meer dan vijftig jaar later gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger (The Ambassador) op onderzoek om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? Gekleed in een wit safari-uniform zoekt Brügger samen met de Zweedse privédetective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten, interviewen ze niet eerder gehoorde getuigen en duiken ze in de archieven. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat nog veel groter is dan de moord op een VN-secretaris.

Wat begint als een verzameling onwaarschijnlijke samenzweringstheorieën, waarbij verschillende groeperingen vechten om belangrijke grondstoffen, is uitgegroeid tot een groeiende consensus over het feit dat Hammarskjöld en zijn crew van 15 mensen in 1961 uit de lucht zijn geschoten. De VN heeft de zaak opnieuw moeten openen om de mogelijkheid van moord te onderzoeken.

Cold Case Hammarskjöld
woensdag 18 september om 22.55 uur op NPO 2

Deze co-productie van de VPRO won onder meer prijzen op het Sundance Festival, het Movies that Matter-festival en het One World Human Rights Festival