Stel dat je als kind niet kan aarden in je adoptiegezin. Wat zijn dan je rechten? 2Doc: Girl in return laat de persoonlijke consequenties van het huidige internationale adoptiesysteem zien door de ogen van Amy, een geadopteerd tienermeisje.

Regie Katrine Kjaer, geproduceerd door Sonntag Pictures, een internationale coproductie met o.a. VPRO.

De film Girl in return volgt Amy in de strijd met de Deense en Ethiopische autoriteiten om haar adoptie ongedaan te maken. Op tienjarige leeftijd wordt Tigist, zoals ze dan nog heet, geadopteerd door een Deense familie. Het lijkt een mooi idee: adoptieouders die liefde te geven hebben en betere omstandigheden en kansen voor het meisje. Maar hoe werkt het in de praktijk en hoe is het voor haar biologische moeder en oudere zus in Ethiopië die destijds met de adoptie hebben ingestemd?

Anders dan haar jongere zusje, dat ook is meeverhuisd, kan Amy niet aarden in haar nieuwe gezin. Als de situatie onhoudbaar wordt, komt ze in een pleeggezin terecht. De band met haar pleegmoeder is liefdevol en ze heeft leuke vriendinnen, maar toch kan Amy maar niet wennen aan de Deense cultuur. Een diep verlangen naar en intens verdriet om het gemis van haar familie, taal en de cultuur in Ethiopië beheersen haar leven. Waar hoort ze thuis?

Van haar veertiende tot haar achttiende volgt regisseur Katrine Kjaer Amy in haar zoektocht. Lukt het om Amy’s adoptie te annuleren en kan ze in vrijheid haar identiteit hervinden?

Kjaer maakte eerder de documentaire Mercy mercy, over de adoptie van twee Ethiopische kinderen. Die leidde in Denemarken tot parlementaire enquêtes en Kamervragen.

Uitzending: maandag 18 maart, 20.55 uur, NPO 2​​​​​​