Woensdag 12 juni, 22.55 uur op NPO 2

2Doc: Putin's Witnesses

Woensdag 12 juni, 22.55 uur op NPO 2

2Doc: Putin's Witnesses

Op de laatste dag van de vorige eeuw werd de relatief onbekende Vladimir Poetin plotseling president van Rusland. In Putin's Witnesses bekijk je zijn eerste jaar van dichtbij.

Op 31 december 1999 overhandigt Boris Jeltsin, de eerste president van de Russische Federatie, onverwachts de macht aan zijn zelf gekozen opvolger, Vladimir Poetin.  In Putin’s Witnesses geeft Vitaly Mansky met eigen archiefmateriaal met strikt documentaire getuigenissen een beeld van het eerste jaar van president Poetin, die het land terug voert naar nationalisme dat doet denken aan de Sovjet-periode.

Sindsdien heeft Poetin tirannieke methoden gebruikt om aan de macht te blijven.

Mansky's vroegere positie bij de Russische staatstelevisie stelt hem in staat ongekend dicht bij Poetin en Jeltsin te komen. Op een bijna nonchalante manier registreert hij hoe Poetin, net na het winnen van de verkiezingen, in stilte de banden met zijn voorganger verbreekt. Mansky reflecteert ook op zijn eigen rol bij de beeldvorming van Poetin en de consolidatie van zijn macht. Alleen getuige zijn is onmogelijk. Uiteindelijk verandert stilte in medeplichtigheid.

Prijzen

Karlovy Vary IFF 2018 (Grand Prix Best Documentary)
Stockholm IFF 2018 (Bronze Horse Award for Best International Documentary)
FIPADOC Biarritz 2019 (Grand Prix for Best International Documentary)