Mladic is door het 'Joegoslaviëtribunaal' (ICTY) in Den Haag aangeklaagd voor de ergste wreedheden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2Doc: The trial of Ratko Mladic worden zowel de verdediging als de aanklagers gevolgd tijdens het grootste strafproces sinds het Neurenberg-tribunaal.

Deze documentaire heeft de Grierson Award Best Single Documentary - International gewonnen en was genomineerd voor de Prix Europa

Op 22 november 2017 wordt de Bosnisch-Servische legergeneraal Ratko Mladic schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid en tot levenslang veroordeeld. Mladic was in de jaren negentig van de vorige eeuw één van de beruchtste hoofdrolspelers in de Bosnische oorlog. Zijn naam was synoniem aan de moord op meer dan 7000 moslimmannen en -jongens in Srebrenica in 1995.

2Doc: The trial of Ratko Mladic volgt het proces tegen Mladic, dat in 2012 van start ging, gedurende vijf jaar. En dat van beide kanten. Met de volledige toegang die de filmmakers kregen tot zowel de aanklagers en getuigen van destijds als de verdedigers, Mladic’ familie en zijn aanhangers in Bosnië, wordt een zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis gereconstrueerd.

Regie Henry Singer en Rob Miller, geproduceerd door Sandpaper Films, een internationale coproductie met o.a. VPRO.

kijkwijzer

2Doc: The Trail of Ratko Mladic is bij het NICAM (bekend van de Kijkwijzer) geclassificeerd op 16 en wordt dus afgeraden voor iedereen jonger dan 16 jaar.

Pilot: 16+ films vóór 22:00 op tv

Tegenwoordig is er veel meer keuzevrijheid over wat we kijken en wanneer. Programma’s, films en series zijn inmiddels op elk moment van de dag digitaal te bekijken, ongeacht de leeftijdsclassificatie. Om mee te gaan in die ontwikkeling is het NICAM, het instituut dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en uitvoering van de Kijkwijzer, een pilot gestart. Hierin worden een aantal programma’s met de classificatie 16 jaar, waaronder 2Doc: The Trail of Ratko Mladic, vanaf 20.00 uur uitgezonden. Online is de film wel gebonden aan de restricties die horen bij een programma die geclassificeerd is voor 16 jaar en ouder. De pilot geldt alleen voor tv.

Verder kijken: Waarom Srebrenica moest vallen

Op 11 juli 1995 werd de Bosnische moslimenclave Srebrenica veroverd door de troepen van generaal Ratko Mladić. Nederlandse Dutchbat-militairen die onder VN-vlag in de enclave gestationeerd waren, konden dit niet voorkomen. In de dagen die volgden werden meer dan achtduizend mensen vermoord.

Was er voorkennis over de aanval op Srebrenica? En waarom liet de internationale gemeenschap de bevolking aan haar lot over? 

Waarom Srebrenica moest vallen is een interactief onderzoeksjournalistiek project over de val van de moslimenclave Srebrenica. Bekijk het hier.