donderdag 20 februari om 23.05 uur op NPO 2

2Doc: Leftover Women

Drie moderne vrouwen zijn op zoek naar een partner voordat de Chinese maatschappij hen ziet als ‘leftover women’, omdat ze niet getrouwd zijn.

De filmmakers Shoash Shlam en Hilla Medalia volgen drie succesvolle Chinese vrouwen in Beijing: Qiu Hua Mei, een advocaat van 34, Xu Min, een 28 jarige vrouw die bij de radio werkt en tenslotte Gai Qi, 36 jaar en universitair docent.

Ondanks hun succesvolle carrière worden deze vrouwen gezien als ‘leftover women’ of ‘ sheng nu,’ een term die in China wordt gebruikt om ongetrouwde vrouwen tussen de 25 en 30 met een hoge opleiding aan te duiden.

Door de eenkindpolitiek is de Chinese demografie uit balans. Er zijn in China 30 miljoen meer mannen dan vrouwen. De druk op vrouwen om te trouwen is groot. Het is voor alleenstaande vrouwen die op zoek zijn naar een partner moeilijk om trouw te blijven aan hun persoonlijke en professionele ambities en daarbij ook de druk te weerstaan die hun familie en vrienden uitoefenen. Intussen geeft de overheid financiële steun aan een campagne die ongetrouwde vrouwen stigmatiseert.

Israel 2019. Regie: Shoash Shlam en Hilla Medalia

Qiu Hua Mei op haar zoveelste ongemakkelijke date

Xu Min probeert een man te vinden op een blind date event