De legendarische Amerikaanse soulzanger Donny Hathaway wordt door vele muzikanten gezien als een inspirator en genie. Ten tijde van zijn grootste successen kreeg hij de diagnose paranoïde schizofrenie. Hoe balanceerde hij tussen zijn gekte en genialiteit?

De Amerikaanse soulzanger Donny Hathaway wordt door vele muzikanten gezien als een genie. Artiesten als Stevie Wonder en Amy Winehouse haalden inspiratie uit zijn songs en zijn weergaloze concerten, zoals vastgelegd op Donny Hathaway Live, één van de beste live-registraties ooit verschenen.

In Amerika kreeg Hathaway vooral bekendheid door zijn samenwerking met Roberta Flack, met wie hij twee grote hits scoorde: ‘The Closer I Get To You’ en ‘Where Is The Love?’. Ten tijde van dat succes had hij de diagnose paranoïde schizofrenie al gekregen, wat hem er niet van weerhield tot aan het eind harmonieuze muziek te maken.

Regisseur David Kleijwegt (The Eternal Children, Low: You May Need a Murderer) gaat in 2Doc: Mister Soul – A Story about Donny Hathaway op zoek naar de ziel van de soullegende. De documentaire volgt in feite dezelfde levensweg als Hathaway: via een poëtische reis door steden als St. Louis, Chicago en New York duikt Mister Soul steeds dieper zijn leven in, tot aan zijn tragische einde. In januari 1979 maakte hij met een val uit zijn hotelkamer een einde aan zijn leven. Naast Hathaways broer en zussen komen onder anderen zangeres Roberta Flack, predikant Jesse Jackson en producer James Mtume aan het woord over de genialiteit en gekte van de zanger. 

Regie David Kleijwegt, geproduceerd door Zeppers Film, in coproductie met VPRO.

Donny Hathaway gaf weergaloze concerten

Twee zussen en een broer van Donny Hathaway