Als eerste mocht Marcus Vetter filmen achter de schermen van het World Economic Forum, ontmoetingsplaats van de wereldwijde elite. Een project dat is bedoeld om de wereld beter te maken, maar werkt dat ook echt?

Klaus Schwab, dé man achter het WEF

Klaus Schwab, dé man achter het WEF

Op het World Economic Forum (WEF) in Davos komt de mondiale elite samen. Staatshoofden als Trump, May, Merkel, Bolsonaro, CEO's van grote bedrijven en NGO’s ontmoeten elkaar om de hete hangijzers van de wereldpolitiek te bespreken. Marcus Vetter kreeg als eerste filmmaker toegang achter de schermen van deze jaarlijkse bijeenkomst, die op 21 januari weer van start gaat. Voor de vijftigste keer, en nog steeds georganiseerd door dezelfde man. Hoe hij die bijzondere toegang kreeg, en dat de opbloeiende liefde tussen een geluidsvrouw en een bodyguard daarbij hielp, vertelt Vetter in deze doctalk op 2Doc.nl.

De wereld verbeteren door dialoog, dat is de visie van Klaus Schwab, de 81-jarige oprichter van het forum. Behalve de intieme gesprekken tussen wereldleiders toont The Forum de inspanningen van activisten als Greta Thunberg en Rutger Bregman die het WEF gebruiken om discussies over klimaatverandering, duurzaam ondernemen en populisme op scherp zetten. Alles voor een ‘betere wereld’, maar hoe effectief is dit netwerk van de elite?

Wat is het World Economic Forum?

Het WEF is bekend van de jaarlijkse bijeenkomst in Davos, maar de organisatie doet veel meer, het hele jaar door. Het is een stichting zonder winstoogmerk die zichzelf ziet als dé internationale organisatie voor publiek-private samenwerking, gericht op, kort gezegd, een betere wereld. Maar ja, wie bepaalt wat dat betekent? Als je ervan uitgaat dat wie betaalt, bepaalt, dan zijn dat de grote bedrijven in de wereld, met miljarden omzet. Die kunnen namelijk lid worden. Het WEF heeft zo'n duizend leden, die vorig jaar samen 316 miljoen euro betaalden.

In totaal werken er zo'n 800 mensen voor het WEF. Het hoofdkwartier staat in Geneve en daarnaast zijn er kantoren in New York, Beijing en Tokyo. En dan heeft het Forum ook nog het Center for the Fourth Industrial Revolution in San Francisco.

Klaus Schwab heeft het WEF in 1971 opgericht en is er bijna vijftig jaar later nog steeds de baas van, samen met zijn vrouw Hilde. Waarschijnlijk heeft niemand zo veel handen van machtige mensen geschud als hij. Geen wonder dus dat hij de hoofdpersoon is van de documentaire The Forum.