De dag dat feestorganisatie Multigroove door de politie opgerold werd

Rewind 1: 15 mei 1993

Operatie Staartjes, zo heette de inval die de politie op 15 mei 1993 deed bij Multigroove, een Amsterdamse party-organisator. Een anti-terreurteam met zware wapens maakte een einde aan een reeks feesten die cruciaal was in de ontwikkeling van de harde stijlen, maar die ook een broeinest van drugs waren.

15 mei 1993, het grote pakhuis aan de Elementenstraat is nog maar net open voor weer een lange, lange nacht. Meer dan zestig feesten gaf Multigroove er al. Illegaal - want vergunningen kreeg je niet voor dat soort loodsen - maar iedereen wist ervan.

De loods stond op een industrieterrein aan de rand van de stad waar niemand in het weekend iets te zoeken had, de organisatie deed er alles aan om alles voor het weekend weer keurig netjes te maken. Onder de tafel werd zelfs met de gemeente geregeld dat de muren er tot anderhalve meter hoogte schoon gespoten werden.

Zo kon daar in die grote hal een geheime wereld bestaan waar super wild en intensief gefeest werd. Door alles en iedereen: van tv-presentatoren en advocaten tot de Amsterdamse penoze. Het is de broedplaats van de harde afslag van de house, de voedingsbodem van de gabberscene. 

Maar nog voor die avond goed en wel op gang gekomen is, nog voor Flamman en Abraxas hun openingsset beeindigd hebben, wordt met grof geweld een einde gemaakt aan de vrijbuiterstijd van Ilja Reiman en zijn Multigroove. Het is het einde van het pionierstijdperk. In deze eerste reconstructie in een reeks van vijf volgen we Ilja Reiman, zijn moeder en dj Jeroen Flamman op die bizarre dag.

Abonneren op de vijfdelige VPRO podcast serie REWIND kan op iTunes en Stitcher en via RSS.