De dag dat 11.000 gabbers Antwerpen overspoelden

Rewind 2: 18 oktober 1997

Eind jaren negentig bereikte de gabbercultuur een gigantisch hoogtepunt, dat zich niet door de grens liet tegenhouden. ID&T moest vanuit het hele land meer dan honderd touringcars laten rijden om de duizenden fans naar Antwerpen te rijden voor Global Hardcore Nation, een feest dat volgens velen de geschiedenisboeken in ging als het beste hardcorefeest ooit.

Eind jaren negentig bereikte de gabbercultuur een gigantisch hoogtepunt, dat zich niet door de grens liet tegenhouden. ID&T moest vanuit het hele land meer dan honderd touringcars laten rijden om de duizenden fans naar Antwerpen te rijden voor Global Hardcore Nation, een feest dat volgens velen de geschiedenisboeken in ging als het beste hardcorefeest ooit.

18 oktober 1997. Naar schatting 150.000 jongeren in Nederland noemen of voelen zichzelf gabber. Duizenden van hen reizen elk weekend het hele land af op zoek naar steeds grotere feesten. Als het moet zelfs de grens over, naar een oud wielerstadion aan de ring van Antwerpen voor Global Hardcore Nation. Het zou een van de meest legendarische hardcoretijd ooit worden, en achteraf de absolute piek van de gabbertijd.

In Rewind aflevering 2 reconstrueren we die lange lange dag, die voor veel bezoekers begon in een touringcar ergens in het land. Meer dan honderd bussen trokken de grens over, om daar opgewacht te worden door de Rijkswacht. Die stond al snel met de handen in het haar, want waar moesten ze in hemelsnaam beginnen met al die angstaanjagende feestvierders?

Aan het woord komen Thunderdome-baas Francois Maas, hardcore dj's Promo en Weirdo, ID&T's Sander Groet en Thunder Magazine reporter Tjeerd Bijnsdorp.  'Ze waren op een missie: kom, we gaan naar Antwerpen, tof! Hakken!'

De vijf delen van podcast Rewind worden uitgezonden in VPRO's Nooit Meer Slapen op Radio 1 (tussen 00.00 uur en 02.00 uur) en verschijnen daarna op 3voor12. Abonneren kan op iTunes en Stitcher en via RSS.