De dag dat de RoXY afbrandde

Rewind 3: 21 juni 1999

Als eind jaren tachtig het kwartje valt en het Nederlandse nachtleven aan house verslingerd raakt, staat het praktisch elke avond rijen dik voor de deur van de RoXY. De Amsterdamse club is een van de eerste plekken die het genre omarmt en een vrijplaats waar alles kan en waar nooit een einde aan de nacht lijkt te komen. Totdat mede-oprichter Peter Giele overlijdt en op de dag van de begrafenis de club tot de grond toe afbrandt.

21 juni 1999. De populariteit van house groeit alleen maar. DJ's worden de nieuwe supersterren, gekraakte pakhuizen zijn ingeruild voor arena's. De langste dag van het jaar is een droevige: Peter Giele, mede-oprichter van de club waar house tot bloei kwam, wordt begraven. Het wordt geen gewone begrafenis. Natuurlijk niet. Hoe zou de geestelijk vader van de RoXY, de man die met zijn uitbondige decors de club zijn extravagante karakter en imago gaf, een normale begrafenis moeten hebben? Het wordt een dag vol vuur: de rouwstoet over de Amstel wordt aangevoerd door een schip waar vanaf metershoge vlammen de hemel in schieten. Op de kade van de begraafplaats staat een enorm vuurkanon en bij de herdenkingsdienst in de RoXY is er natuurlijk vuurwerk.

In aflevering 3 van podcastserie Rewind reconstrueren we die 'opera-waardige' dag, de begrafenis van de man die het nachtleven kleur én vorm gaf. Een emotionele dag vol vuur, drama en spektakel, die eindigt met het moment dat de club zelf ook naar zijn graf gedragen wordt. Het is de dag waarop de al legendarische RoXY voorgoed in het geheugen van een hele generatie gegrift staat en latere generaties altijd nieuwsgierig zullen blijven.

Aan het woord komen Gieles weduwe Inez De Jong, artistiek leider Joost van Bellen en Hard Gay-organisator Steve Malenka. 'Het ging om hart en ziel, cultuur, rebelsheid, tegendraadsheid.' Na de brand veranderde dat in de dance. 'Voor iedereen begon op 22 juni 1999 een heel nieuw leven.'

De vijf delen van podcast Rewind worden uitgezonden in VPRO's Nooit Meer Slapen op Radio 1 (tussen 00.00 uur en 02.00 uur) en verschijnen daarna op 3voor12. Abonneren kan op iTunes en Stitcher en via RSS.