De formule, 18 augustus 2018, 23.50 uur, NPO3

3Doc: De jeugd van tegenwoordig

De Formule is niet alleen hét live-wapen van De Jeugd van Tegenwoordig, maar ook de titel van de documentaire die de VPRO over Nederlands populairste hiphopgroep maakte. Regisseur Paula van den Elsen volgde het eigenzinnige Amsterdamse viertal in aanloop naar hun vierde cd "Ja, natúúrlijk!".

3Doc De Jeugd van Tegenwoordig: De Formule
zaterdag 18 augustus 2018, 23.50 uur op NPO 3

N.B. Deze 3Doc is een herhaling uit 2015. Onderstaand artikel kan hierdoor gedateerde informatie bevatten.

De documentaire toont De Jeugd in de studio bij de opnames onder leiding van Bas Bron, op weg naar concerten en achter de schermen en laat zien hoe de totaal verschillende types met elkaar omgaan en hoe zij elkaar aanvullen.

Verder komt de geschiedenis van De Jeugd Van Tegenwoordig voorbij, van de eerste hit 'Watskeburt?!' tot de bizarre verhalen over het ontstaan van de band, die Willie Wartaal, Vjeze Fur en Faberyayo in de begintijd verzonnen.

Muziekjournalisten en collega's uit de muziek en literatuur, zoals Extince, Sef en Ivo Victoria, spreken hun bewondering uit voor wat De Jeugd Van Tegenwoordig doet. Zo stelt Herman Brusselmans in de film: 'Ik ben geen fan van de Nazi's, maar ze hebben wel mooie uniformen. Zo ben ik ook geen fan van hiphop, maar wel fan van De Jeugd van Tegenwoordig.'

10 jaar de jeugd

Waar was jij toen 'Watskeburt' viel? Er vielen geen doden gelukkig, maar een bom was het wel. Tien jaar geleden maakte De Jeugd Van Tegenwoordig naam met de track, volgens critici een one-hit-wonder. Niets bleek minder waar, we zijn nu tien jaar en vier albums verder en dat gaat groots gevierd worden in de Heineken Music Hall op 11 juni 2015. "Dat wordt heel leip. Ik ga nummers op een witte vleugel ten gehore brengen, dus dat" Roosmarijn belde met Willie Wartaal over de hoogte- en dieptepunten in hun carrière.

over het vierde album

'Blijheid is crack' - een interview op 3voor12

Het begint al als je het hoesje open doet: "Ja, Natúúrlijk!", klinkt het, met een techniek die we kennen van kitscherige kerstkaarten. Het ideale recept om iedereen in je omgeving op de kast te krijgen. Irritant dus. Lange tijd was het enige wat De Jeugd over hun vierde album losliet dat het een 'ouderwets nare plaat' zou worden. Ze gebruikten het woord niet zoals 'gruwelijk' eigenlijk 'heel goed' betekent. Nee, Ja, Natúúrlijk! is een nare, irritante, vervelende, onaardige zuigplaat. En die omschrijving incasseren de heren maar al te graag met een luide, sardonische lach.

Naast het glaasje vers-geperste sinaasappelsap van Faberyayo ligt een boek: Catcher In The Rye van JD Salinger. Het is geen koffietafelgeval, hij is het echt aan het lezen. Net als een boek met korte verhalen uit de Amerikaanse literatuur voor 1950. "Er staat alleen maar vette shit in", verklaart Yayo tegen zijn groepsgenoten. "Fitzgerald, Hemingway, al die niggers." Dat hadden we vroeger natuurlijk nooit gedacht, maar inmiddels weten we allang dat achter het kwartet veel meer schuilt dan een stelletje clowns met gekke tracks. Drie jaar geleden verklaarde de groep zich zelfs 'volwassen en beleefd', maar album nummer vier is weer een speeltuin van slimme woordgrapjes, onderbroekenlol en opvallend veel nare streken.

Lees het hele artikel op 3voor12.vpro.nl.

alle 3docs: