herhaling vrijdag 11 september, 20.25 uur, NPO 3

Fahrenheit 11/9

Filmmaker Michael Moore onderzoekt in Fahrenheit 11/9 de huidige stand van zaken in de Amerikaanse politiek. Het spreekt vanzelf dat hij dat op geheel eigen wijze doet.

'How.The.Fuck.Did.This.Happen?' vraagt Michael Moore zich af. ‘Hoe zijn we hier in hemelsnaam beland en hoe komen we hier weer uit?’

Fahrenheit 11/9 is een vervolg op Michael Moore’s Fahrenheit 9/11, over toenmalig president George W. Bush en de aanslagen van 11 september 2001. De titel verwijst naar de datum waarop Trump officieel tot president van de Verenigde Staten werd verkozen.

Filmmaker Michael Moore onderzoekt in Fahrenheit 11/9 de huidige stand van zaken in de Amerikaanse politiek. Hij richt zich vooral op president Trump en het wapengeweld, maar heeft ook aandacht voor nieuwe democratische bewegingen. Moore trekt naar zijn geboortestad Flint en laat zien hoe republikeinse bestuurders van Michigan  zich verrijken met het leveren van water.

Ooit had iedereen toegang tot schoon water uit een meer, dat in een pijp  naar de stad kwam. De nieuwe bestuurders hebben een nieuwe pijp voor het water laten aanleggen. Voor de overwegend arme en zwarte bevolking is het water uit de nieuwe pijplijn veel te duur en de meeste inwoners van Flint zijn daarom  aangewezen op vervuild water uit de rivier. Gevolg is dat elk kind uit Flint veel te hoge loodgehaltes heeft en er is een dodelijke salmonella-uitbraak.

De standpunten van Moore zijn niet genuanceerd, maar de film weet goed invoelbaar te maken dat er met Trump een nieuw tijdperk is aangebroken en dat het nog maar de vraag is welke kant het opgaat.

Verenigde Staten, 2018
Regie: Michael Moore.