In '80 jaar, reeds – op de T bij Wim Schippers' brengt absurdist Ronald Snijders op vrolijk ontregelende wijze met veel archiefmateriaal een ode aan de multikunstenaar Wim T. Schippers.

Wim T. Schippers wordt tachtig en is nog even springlevend als zijn werk. Ook viert hij een ander jubileum: zestig jaar geleden 'debuteerde' Schippers als twintigjarige kunstenaar op televisie met zijn eerste solotentoonstelling. Een jaar later ledigde hij een flesje limonade in zee op het strand bij Petten, en was zijn naam gevestigd.

In 80 jaar, reeds – op de T bij Wim Schippers leidt Ronald Snijders (1975) de kijker door een rijkelijk geïllustreerd overzicht van Schippers’ werk dat toewerkt naar een ontmoeting met Wim T. zelf.

over Wim T. Schippers

Wim T. Schippers is een alleskunner: hij is schrijver, regisseur, acteur, radio-en tv maker en kunstenaar. Veel fragmenten uit zijn werk zijn legendarisch geworden. Denk bijvoorbeeld aan de spruitjes etende koningin Juliana, model Phil Bloom die bloot de krant leest op tv en daarmee de eerste naakte vrouw op televisie werd en het herdershondentoneelstuk Going to the Dogs.

Hij geldt als een vernieuwer van de kunst, van de taal en van televisie. Schippers kan als geen ander tv-kijkend Nederland zowel verleiden als opzettelijk vervelen, verwarren, choqueren en irriteren, zoals met het programma Hoepla en de shows rond Barend Servet. Meermaals stroomden de boze brieven binnen bij de VPRO, vaak gepaard met een opzegging van het lidmaatschap.

Behalve zijn televisiewerk komen in 80 jaar, reeds – op de T bij Wim Schippers ook zijn eerste schreden als Fluxus-kunstenaar en de beeldende kunst die hij heeft gemaakt ruimschoots aan bod, zoals zijn wereldberoemde pindakaasvloer. Zijn radiowerk als Jacques Plafond en als stemacteur (o.a. Ernie in Sesamstraat) ontbreken uiteraard niet. Schippers is nog steeds actief als kunstenaar, hij neemt deel aan TEFAF 2022.

Bob Bronshoff

Wim T. Schippers is een voorbeeld voor iedereen die geen genoegen neemt met hoe het hoort. Hij gaat onophoudelijk tegen de gevestigde wanorde in en stelt daar zijn eigen vrolijk makende chaos tegenover. Voor de Wim T.-liefhebbers voorspel ik een feest van herkenning en voor mensen die zijn werk niet kennen een vrij opzienbarend feest van verwarring.

Ronald Snijders

over Ronald Snijders

Ronald Snijders is komiek, schrijver en programmamaker. Hij schreef onder andere Een normaal boek, De Alfabetweter en De Schrikkelkalender. Samen met Pieter Jouke maakt hij het televisietheaterprogramma De Staat van Verwarring. Komend theaterseizoen speelt hij Een avond met mij.