luister de trailer; afleveringen vanaf 8 juli

El Tarangu

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem afspreken. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in…

in je favoriete app

El Tarangu beluisteren kan ook via ►Apple Podcasts, ►Google Podcasts of de ►RSS-feed 

aflevering 1

Zeven jaar na zijn dood zit de wielrenner José Manuel Fuente tegenover Lucien Van Impe. Lucien kijkt hem in de ogen en weet niet wat hij ziet. Heeft zijn oude rivaal werkelijk zijn dood in scène gezet? Of is hier iets anders aan de hand? Eén ding is zeker, iemand liegt. Maar wie? En vooral, waarom?

aflevering 2

Hoe zet je je eigen dood in scène? Zou het kunnen dat de Spaanse wielrenner José Manuel Fuente in 1996 zijn oude leven achter zich liet, om jaren later weer op te duiken in Geraardsbergen? Hoe ontsnapt iemand aan zijn eigen bestaan? 

aflevering 3

Mirke, Nele en Siona reizen naar het Spaanse dorpje waar José Manuel Fuente is opgegroeid. Daar spreken ze zijn broer Falo, die zelf ook koerste – maar dit moest opgeven na een ongeluk. Zag Falo na de dood van zijn broer een kans om zijn identiteit over te nemen en een nieuw leven te beginnen in het Vlaamse Geraardsbergen? 

aflevering 4

8 jaar geleden leerden Mirke, Nele & Siona elkaar kennen. Dat is lang voor ze van El Tarangu hadden gehoord, maar het is wel die queeste die hen terug in de tijd katapulteert. Wat ze toen meemaakten liet hen met dezelfde vragen achter die ze nu bij Lucien terughoren. Want wat speelde zich af achter de ogen van hun goede vriend en klasgenoot? Voor ze verder gaan met hun zoektocht moeten ze eerst hun eigen knoop ontwarren..

aflevering 5

In 2003 sprak Lucien af met een man die zei dat hij José Manuel Fuente was. Op de foto die toen genomen werd, stond ook een man waar niemand tot nu toe aandacht aan besteedde: Michel. Wat deed hij daar en wat was zijn rol die avond? Kent hij de man die beweert El Tarangu te zijn?

aflevering 6

De finale van El Tarangu. In Benidorm gaan Mirke, Nele & Siona op zoek naar de man die José Manuel Fuente beweerd te zijn. Vinden zij hem en zal hij hen eindelijk een antwoord kunnen geven op al hun vragen?

de mansplainer

bonusmateriaal

Ben je een wielergroentje, net als SCHIK een tijdje geleden, luister dan de mansplainer. Over demareren, truitjes, en wat er in hemelsnaam nu zo spannend is aan de koers.. De mansplainer werd gemaakt door Fien Dillen.

het eindnummer

bonusmateriaal

Het eindnummer van El Tarangu, gemaakt door Paulien Rondou/Catbug.

over de podcast

In de hete zomer van 1996 stroomt het plein voor de kathedraal van Oviedo vol met mensen die afscheid nemen van hun wielerheld El Tarangu. Jose Manuel Fuente, slechts 50 jaar oud, wordt ten grave gedragen. Maar zeven jaar later zit hij tegenover Lucien van Impe, mosselen te eten in het Vlaamse wielerstadje Geraardsbergen. Lucien kijkt hem in de ogen en weet niet wat hij ziet. Heeft zijn oude rivaal werkelijk zijn dood in scene gezet? Of is hier iets anders aan de hand?

Eén ding is zeker, iemand liegt. Maar wie? En vooral, waarom?

El Tarangu is een zesdelige podcastreeks waarin AudioCollectief SCHIK – samen met sportchroniqueur Filip Osselaer – op zoek gaat naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen. Langs Noord-Spaanse bergflanken en Vlaamse wielercafés komen ze terecht in een wereld van oude helden, onbetrouwbare bronnen en gestoorde geesten. Ze komen steeds dichter bij de waarheid, tot ze botsen op leugens uit hun eigen verleden...

AudioCollectief SCHIK

Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist leerden elkaar kennen in de opleiding Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium. Twee Belgen en een Nederlander die zich alle drie bezighouden met theater, schrijven en radiomaken. Die laatste passie werd in 2015 drievoudig gebundeld in AudioCollectief SCHIK.

SCHIK maakte in samenwerking met VPRO Dorst de podcasts Roes (2016) en Bob (2017). Bob ging in premiere op het IDFA, won de publieksprijs bij De Tegel, werd tijdens de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste podcast van 2018 en kreeg een eervolle vermelding bij De Zilveren Reissmicrofoon.

Daarna maakten zij de podcast Laura H. voor uitgeverij Das Mag. In samenwerking met de Standaard creëerden ze de podcastserie Uitgesproken. Voor het Oorzaken Festival maakten ze de audiowalk Blijkbaar heb je nog ongeveer hetzelfde nummer, die werd geselecteerd voor IDFA Doclab 2016.

Filip Osselaer

Een van de personages uit onze serie – en degene die SCHIK benaderde met dit verhaal – is Filip Osselaer, sportchroniqueur, spreker, docent, copywriter en stukjesschrijver. Hij heeft een boek geschreven n.a.v. hetzelfde verhaal.

Eerder schreef hij over hoe Lucien Van Impe als laatste Belg de Tour de France won in het boek Lucien! én een sportthriller over die keer dat Lucien de Tour niet won in De dag dat ik de Tour verloor

Daarnaast pende hij ook een bio neer over die andere Vlaamse wielerlegende, Freddy Maertens: Freddy, bracht hij met De Muur een poëtische ode aan de Muur van Geraardsbergen en schreef hij het levensverhaal van de meest onderschatte voetbaltrainer van de lage landen: Hugo Broos.

colofon

Regie, montage & sound-design Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys
Muziek Tymen Bergman
Mixage Sam Huisman
Eindnummer Catbug
Mixage eindnummer Sebastiaan Wouters
Vormgeving From Form
Montage-assistentie Lotte van Gaalen
Stagiair SCHIK Fien Dillen
Productie OpenVRT Kim-Ling Nicolai
Eindredactie OpenVRT Camille Pollie
Productie VPRO Sanne van der Peijl
Eindredactie VPRO Randy Vermeulen

El Tarangu is een serie van AudioCollectief SCHIK en een coproductie van de VPRO, NPO Radio 1, Sporza en OpenVRT. De serie is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en het Fonds Pascal deCroos.

aanraders