Waarom

Waarom is een vijfdelige podcast van Eva Moeraert over een fatale vriendschap in de jaren 90. De serie verschijnt wekelijks vanaf 16 april.

over Waarom

In 1997 besluit de 18-jarige Bjorn om een einde aan zijn leven te maken. Dat doet hij samen met Tom, iemand van wie Bjorn’s vrienden nog nooit hebben gehoord. Eva Moeraert, de voormalige vriendin van Bjorn, gaat op zoek naar antwoorden. Waarom stapten deze twee jongens uit het leven? Waarom had nog niemand ooit gehoord van Tom? Wat voor rol speelde de metal en grunge-muziek waar Bjorn naar luisterde in deze keuze? En waarom zijn ouders en vrienden 20 jaar lang nooit op zoek gegaan naar antwoorden?

Een vijfdelige podcast over vriendschap, onverwerkt verdriet en de donkere zijde van de jaren 90.

Bjorn

aflevering 1

vanaf 16 april online

In 1997 kiezen de 17-jarige Tom en de 18-jarige Bjorn ervoor een einde aan hun leven te maken. Bjorn sterft, Tom overleeft de poging. Bij de familie en vrienden van Bjorn slaat zijn dood in als een bom. Hoewel zij nooit van die Tom hadden gehoord, zijn ze hem de jaren daarna nooit gaan opzoeken. Beter nog: twintig jaar lang is er geen woord gerept over dit voorval.. Maker Eva Moeraert doorbreekt de stilte en gaat op zoek naar het waarom van Bjorn.

over de maker

Eva Moeraert is de maker van Waarom. Haar ken je misschien als de maakster van ‘De buffalo bitches’  Een mockumentary die ze maakte als bachelorproef over 2 vrouwelijke AA-Gent-hooligans. Ze studeerde af als master in 2003 met een radiodocumentaire over stierenvechten en flamencodansen - en kreeg daar ineens ook de RVU-radioprijs (nu NTR-radioprijs voor radiostudenten) voor in de plaats. 

Ze kon meteen aan de slag bij de VRT, waar ze werkte voor Radio 1, Ketnet, Klara en Radio 2. Dezer dagen vind je haar vooral in en rond Gent. Ze geeft er les audio-journalistiek aan de Arteveldehogeschool en werkt als audio-storyteller voor verschillende opdrachtgevers. Ze maakt radiodocumentaires en audiowandelingen. Ze won in 2016 en 2017 de Korte Golf-radioprijs en kreeg voor haar stuk ‘Stairway to heaven, in boxershort’ ook de prijs voor beste Internationale radiostuk op het Hearsay Audiofestival in Ierland. Waarom is haar eerste audioserie.

Met iemand praten?

Wil je naar aanleiding van deze podcast met iemand praten? Neem dan contact op met MIND Korrelatie of 113, bij hen kun je zowel via de chat als telefonisch dag en nacht terecht.

gemaakt door

Regie, opnamen & montage Eva Moeraert
Muziek Ansatz der Machine
Sound-design & mixage Sander Lambrecht
Coach Timon Van De Voorde
Eindredacteur Randy Vermeulen

Waarom is een podcast van Eva Moeraert en de VPRO.

advertentie