Compilatie van twee gesprekken die journalist, televisiepresentator en schrijver Adriaan van Dis in 1989 en 1992 met Salman Rushdie had. Met een nieuw opgenomen inleiding door Adriaan van Dis n.a.v. de aanslag die op Rushdie gepleegd werd in augustus 2022.

Rushdie wordt bedreigd sinds Ayatollah Khomeini een zogenaamde fatwa over hem uitsprak in 1989. Voor wie meer wil weten over de achtergronden bij het schrijverschap van Rushdie en de bedreigingen die hem ten deel vallen, heeft de VPRO drie uitzendingen uit het archief opgediept.

Adriaan van Dis spreekt voor de VPRO-televisie twee keer uitgebreid met Rushdie. De eerste keer in 1989, bij het verschijnen van de Nederlandse vertaling van The Satanic Verses. Er zijn dan al demonstraties tegen het boek in India, Pakistan en Groot-Brittannië, waarover Rushdie in het interview zegt: 'Boeken verbranden raakt aan de kern van onze beschaving.'

Kort na dit interview spreekt Ayatollah Khomeini de fatwa uit en duikt Rushdie onder. Het tweede interview vindt plaats in 1992 op een geheime locatie in Londen.

In een aflevering van Andere Tijden is te zien hoe ook in Nederland bij demonstraties wordt opgeroepen tot het doden van Salman Rushdie en hoe hier destijds door politici op is gereageerd.