Wat is het AI Songfestival?

Het AI Songfestival is een internationale creatieve AI competitie. Teams uit heel Europa en Australië proberen met hulp van kunstmatige intelligentie, ook wel artificiële intelligentie (AI) genoemd, dé ultieme Songfestival-hit te maken. Een panel van AI-experts en het publiek bepalen welk team en welk liedje de winnaar is. Dit wordt op 12 mei 2020 bekendgemaakt. Het AI Songfestival is een project van VPRO in samenwerking met 3FM en NPO Innovatie.

Waarom organiseren we het AI Songfestival?

AI speelt een belangrijke rol in ons leven, ook al zijn we daar niet altijd bewust van. De komende jaren zal dat niet minder worden. Met het AI Songfestival willen we de creatieve mogelijkheden en beperkingen van AI verkennen. Hoe zullen de technieken die we AI noemen in de toekomst van invloed zijn op ons als creatieve wezens?

Wat zijn de basisregels voor de teams?

 1. De uitdaging aan de teams is geweest: creëer een Songfestivalhit van maximaal 3 minuten met beschikbare data en hulp van AI.
   
 2. De teams hebben gebruik mogen maken van hun eigen AI maar mochten ook bestaande modellen en algoritmes gebruiken voor het genereren van melodieën, harmonieën, teksten en audio.

 3. We willen inzichtelijk krijgen hoe de liedjes tot stand zijn gekomen. De teams moeten daarom laten zien hoe ze te werk zijn gegaan en welke systemen ze hebben gebruikt. Naast hun liedje leveren alle teams een procesdocument in. In dit procesdocument beschrijven de teams hoe ze met AI hebben gewerkt, hoe hun AI is getraind en welke data ze hebben gebruikt.
   
 4. Hoe meer AI er voor het liedje is gebruikt, des te meer punten de teams kunnen verdienen van het AI-panel (champagne van het huis!). Menselijke interventies zijn toegestaan, maar het kost de teams wel punten van ons kritisch AI-panel. We zijn zeker niet anti-mens, maar wel nieuwsgierig hoe ver de creatieve mogelijkheden van AI reiken.

 5. De teams hebben een audiobestand aangeleverd. Geen video performances met kekke dansjes, confetti en rookkanonnen dus. Voor deze wedstrijd beoordelen we uitsluitend het liedje.

 6. De teams zijn afkomstig uit Europa en Eurovisie-gelieerde landen.

 7. Sharing is caring. We hebben alle teams gevraagd hun algoritmes, modellen en codes zoveel mogelijk open source te delen.

Wie zijn partners bij dit project?

Voor het AI Songfestival werkt VPRO samen met NPO Innovatie en 3FM. NPO Innovatie is de hub voor innovatie en een samenwerkingsverband van alle publieke omroepen.

Hoe definiƫren jullie AI?

AI of kunstmatige intelligentie is een breed begrip. Voor het AI Songfestival stimuleren we de teams om gebruik te maken van technieken als machine learning, natural language processing, neurale netwerken en deep learning.

Wie zitten er zoal in de teams?

De teams bestaan uit developers, coders, wetenschappers, onderzoekers, muzikanten en artiesten.

Hebben de teams gewerkt met een zanger of zangeres?

Sommige teams hebben ervoor gekozen te werken met een muzikaal uitvoerder: een zanger, zangeres, band of producer. Dat kan in de vorm van een mens zijn of een digitale situatie. Of een samenwerking tussen mens en machine - dat stond hen vrij. Anderen hebben zich beperkt tot computertechniek bij de creatie van hun liedje.

Hoe worden de liedjes geƫvalueerd?

Elk liedje kan maximaal 24 punten krijgen: 12 punten van het AI-panel en 12 van het publiek.

Het AI-panel kijkt voor de beoordeling naar verschillende facetten. Wat voor data is er gebruikt? Heeft het liedje een interessante songstructuur? En in hoeverre zijn melodie, harmonie, tekst en audio gegeneerd door AI?

Het publiek kan luisteren, evalueren en stemmen tussen 10 april en 10 mei. De liedjes zijn op verschillende aspecten te beoordelen: de kwaliteit van het liedje in zijn geheel, de tekst, originaliteit en -natuurlijk-  het Songfestivalgehalte van het liedje. Het publiek kan en mag zoveel liedjes beoordelen als het wil.

Met het samenvoegen van het oordeel van het deskundig AI-panel en de evaluatie van het publiek stimuleren we de teams om zo ver mogelijk te gaan in het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de creatie van het liedje, en tegelijkertijd een zo toegankelijk mogelijk liedje te maken dat een brede groep mensen aanspreekt.

Wie zitten er in AI-Panel?

Het panel bestaat uit Vincent Koops (NL, senior data wetenschapper bij RTL en componist), Anna Huang (VS, leading AI researcher in music generation), en Ed Newton-Rex (VK, componist en directeur van het AI lab van ByteDance).

Is het AI Songfestival gekoppeld aan het Eurovisiesongfestival?

Nee, het AI Songfestival heeft geen directe connectie met Eurovisie Songfestival. 

Is dit een wetenschappelijk project?

Sommige teams schrijven publicaties over hun proces, net als het AI-panel zal doen. Maar het AI Songfestival is vooral een creatief onderzoek naar de potentie en reikwijdte van AI.

Wanneer en hoe wordt de winnaar bekend?

De winnaar van het AI Songfestival wordt 12 mei 2020 bekendgemaakt tijdens een livestream. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Wat kunnen de teams winnen?

Er is geen prijs verbonden aan het AI Songfestival. Wel krijgt het winnende liedje airtime op de Nederlandse radio.

Is het AI Songfestival eenmalig?

We hopen dat dit jaar de eerste editie is van een jaarlijks terugkerend evenement; wat ons betreft is dit dus pas het begin! Het is onze ambitie dat het AI Songfestival ieder jaar weer on the spot kan zijn met de ontwikkelingen in AI en de creatieve mogelijkheden ervan, en zo een aanjager kan zijn van debat over onze verhouding tot AI.