Conchita en Duncan, move over! De volgende grote Eurovisie artiest is misschien wel een computer.

Het AI Songfestival is een internationale creatieve AI competitie. Teams uit heel Europa en Australië proberen met hulp van artificiële intelligentie (AI) dé ultieme Songfestival-hit te maken. Kan AI helpen om net zo’n catchy en succesvol liedje te componeren als Duncan Laurence vorig jaar deed? 

Voor het AI Songfestival onderzoeken muzikanten, wetenschappers en programmeurs de creatieve kracht van AI. Wat zal de invloed zijn van AI op de muziekindustrie? 13 teams, afkomstig uit Nederland, Australië, Zweden, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, zijn de uitdaging aangegaan en strijden tegen elkaar met hun AI-liedjes.

Jij mag meebepalen welk team en liedje wint! Vanaf 10 april kun je op deze site alle liedjes beluisteren en een beoordeling achterlaten. Welk liedje verdient volgens jou douze points?

Naast de publieke beoordeling worden alle inzendingen ook op inzet van AI beoordeeld door een panel van AI-experts. Het panel bestaat uit Vincent Koops (NL), Senior Data Scientist bij RTL en componist, Anna Huang (US), toonaangevend AI-onderzoeker in muziek generatie en Ed Newton-Rex (UK), componist en hoofd van het AI-lab van ByteDance.

De winnaar wordt 12 mei 2020 bekendgemaakt.

Het AI Songfestival wordt georganiseerd door VPRO in samenwerking met NPO Innovatie en NPO 3FM. De European Broadcasting Union (EBU) is voting supervisor.

Kan AI helpen om net zo’n catchy en succesvol liedje te componeren als Duncan Laurence vorig jaar deed?

Het AI Songfestival is een project dat de creatieve mogelijkheden van AI onderzoekt en de impact daarvan op ons als muziekliefhebbers. Voor dit project proberen verschillende teams het recept voor een goed Songfestivalliedje te achterhalen, door een nieuwe te creëren. Bij dit creëren wordt AI getraind door te 'luisteren' naar grote hoeveelheden bestaand muzikaal materiaal - net zoals een menselijke componist door alles om zich heen geïnspireerd en beïnvloed wordt. Zonder voeding geen creatie, immers. Daarom werken de teams met bestaande data en met door henzelf nieuwe gecreëerde data.

Voor vragen over dit project, stuur ons een email: aisongcontest@vpro.nl.

Het AI Songfestival en bijbehorende YouTube serie wordt georganiseerd en gemaakt door:

Karen van Dijk (idee en eindredactie)
Sharon Yosef (productie)
Jonathan Maas (research en redactie)

YouTube serie
Daan Veldhuizen (regie, camera, montage)
Chiel Aldershoff (geluid)

Eva Koreman (voice over)

Jona Hofman (audiomix)
Hens Zimmerman (voice over techniek)
Rieks Soepenberg (extra camera)

VPRO online
Jim Schulpen
Willem Kort
Thomas van Manen

Communicatie
Maud Nass
Maike Dubelaar

AI expert panel
Vincent Koops (voorzitter)
Ed Newton-Rex 
Anna Huang

AI consultant
Vincent Koops

Creative consultant
Nim Shapira

Team 3FM
Robbert-Jan van de Velde
Nina Milder
Thera Visser
Marceline van Os

Vormgeving
Ivo van Aart
Frederik Vorderhake

Met dank aan
Egon Verharen (NPO Innovatie)
Stefano Salluci (EBU)

Speciale dank aan alle AI Songfestival deelnemers en hun tomeloze enthousiasme om de creatieve grenzen van artificiële intelligentie te verkennen. En team Can AI Kick It die voor de YouTube serie inkijk gaven in hun werkproces.