Dit team bestaat uit een ervaren datawetenschapper, een professioneel muzikant die in bands heeft gespeeld en twee natuurkundigen - van wie er ook een drumt.

Team Polaris

Land: België
Liedje: Princess
Teamleden: Kenny Helsens, Andries Rosseau, Sebastiaan Van den Branden, and Ward Van Driessche

Op het internet: BlogpostSpotify

mens en machine: een geweldig team

Dit team bestaat uit een ervaren datawetenschapper, een professioneel muzikant die in bands heeft gespeeld en twee natuurkundigen - van wie er ook een drumt. Ze werken alle vier voor dezelfde studio, gespecialiseerd in digitale producten.

Interessant aan deze Belgische inzending is dat Polaris voor het componeren van hun liedje gebruik hebben gemaakt van het open source beschikbare Magenta van Google, getraind op basis van 1,5 miljoen unieke online MIDI files. Het leuke is: hier kan iedereen mee aan de slag! De melodie, het ritme en de baslijn is in een take gegenereerd door AI.

‘AI en mensen vormen samen een geweldig team.’

Voor het genereren van tekst heeft Polaris gebruik gemaakt van Songfestivaldata aangereikt door de organisatie van het AI Songfestival. Om uit de 200 songteksten nieuwe tekst te genereren, gebruikte het team ook weer een open AI-netwerk, het zogeheten GPT-2. Het matchen van de tekst met de melodie bleek lastig te automatiseren, dat heeft het team zelf gedaan.

een druk op de knop

Hoewel de melodie is gegeneerd door AI, kwam het team voor de uitvoering ervan niet om ‘de mens’ heen. Maarten Van den Bossche is de zanger, op de basgitaar hoor je Sebastiaan van den Branden en de rest komt van synths en drumcomputers.

Een collaboratie dus, tussen mens en machine. Met als basis AI: tekst, melodie, baspartijen en ritme - allemaal computer gegenereerd, maar wel door mensen uitgevoerd voor het uiteindelijke liedje dat je hoort. En het zijn de teamleden zelf die met hun menselijke handen alles in elkaar hebben gepuzzeld. 

‘We hadden gehoopt zwaarder op AI te kunnen leunen’, schrijft het team. ‘Het zou geweldig zijn als je met een druk op de AI-knop een compleet en rockend liedje tevoorschijn tovert, maar dat is helaas nog niet zo. Aan de andere kant hebben we juist ervaren dat AI en mensen samen een geweldig team zijn.’

songtekst van 'Princess'

[Couplet]

What is this madness
My body is on fire
While being tainted
By your lies
I’m not a princess,
I’m not a lady,
I’m not nothing but my own

[Couplet]

Singing on my song
Making me smile
In the middle of
A requiem
I have my wits,
I have my wit,
As I see it,
There’s no ceiling

[Refrein]

You’re not here
You’re not here
Don’t pretend to be surprised
The way you’re moving about
You’re not here
You’re not here
So here I was alone
With my song
Tell me that you care

[Couplet]

I’m burning up and
I’m gonna leave
My fire won’t die
And I’m gonna leave
There’s a starry night
And I know it’s true
When I look into your eyes

[Refrein]

You’re not here
You’re not here
Don’t pretend to be surprised
The way you’re moving about
You’re not here
You’re not here
So here I was alone
With my song
Tell me that you care

[Bridge]

Dance with me
Dance with me
Like a butterfly (x2)

[Refrein x2]