Met slechts één klik complete tracks genereren.

Team Beatroots

Land: België
Liedje: Violent Delights Have Violent Ends
Teamleden: Nicolas Gelders, Tim Leers, Nicolas Morandi, Joris Schrauwen, Dorian Van den Heede en Frederik de Smedt

Beatroots op Spotify

als mijn moeder het maar mooi vindt

Wat krijg je als je een groep Machine Learning Engineers en muziekfanaten samen in één kantoor laat werken? Een inzending voor het AI Songfestival natuurlijk. Team Beatroots heeft de ideale manier gevonden om hun werk te combineren met hun hobby en is benieuwd hoe de muziek van de toekomst gaat klinken. 

De collega’s van de AI-startup Dataroots hadden al langer het plan om een band te beginnen. Er was echter een probleem: niemand kon drummen. Met het AI Songfestival slaan ze twee vliegen in één klap door hun uitgebreide kennis van AI in te zetten en op die manier toch een band te vormen.

‘De ideale kans om muziek te maken in het simpele leven van een softwareontwikkelaar.’

Zonder enige ervaring met het genereren van muziek door AI leggen ze de lat hoog: van begin tot eind moest zoveel mogelijk door AI gecreëerd worden. Ze hebben alleen ingegrepen bij het bepalen van de structuur van het liedje, de instrumentkeuze en het genre. Ze beseffen dat de uitkomst geen wereldhit gaat worden: “We hoopten op een liedje dat redelijk klinkt met hier en daar wat gekke noten, maar die onze moeders wel mooi zouden vinden.”

douze points

Voor de creatie van melodie en akkoorden maakten ze gebruik van de database van ultimate-guitar.com. De dataset van Eurovision miste drumpartijen, dus lieten ze die genereren op basis van de melodieën. Een uitdraai van Spotify playlists vormde de input om genres te ontwikkelen. Het geheel gaat ook nog door een aantal filters om een natuurlijker geluid te produceren. De songtekst is volledig door AI geschreven en omgezet naar zang met Sinsy: spraaksynthese.

Met deze werkwijze konden de teamleden ieder apart van elkaar een nummer genereren. De zes resultaten werden voorgelegd aan de collega’s bij Dataroots die volgens het stemsysteem van het Songfestival hun douze points uitreikten. ‘Violent delights have violent ends’ kwam uit de bus als winnaar.

songtekst van 'Violent Delights Have Violent Ends'

When I'm lost
Lost in translation
I try to speak my mind
I hear your voice
And I start to sing

Words of love, of beauty and of gold
I fall down, I cry
When I'm lost in translation
I try to speak my mind
I hear your voice
and I start to sing
Words of love, of beauty and of gold
I fall down, I cry
I'm all alone
When I'm lost