'Wij gaan voor onze eigen hit single'

Team Ligatur

Land: Duitsland
Liedje: Offshore in Deep Water
Teamleden: Ullika Scholz en André Röhrig

AI is de kunstenaar, mens de curator

Team Ligatur bestaat uit PhD-student Ullika Scholz en datawetenschapper André Röhrig. Beiden zijn gefascineerd door wiskundige systemen en vooral waar ze in falen. Ze kennen wel de succesverhalen van AI in bijvoorbeeld image generation maar zijn vooral benieuwd naar volledige automatisering: kan AI een kwalitatief goed stuk muziek produceren? Stiekem is dit ook een manier om een keer een eigen AI-liedje uitbrengen.

Ullika Scholz is al gefascineerd door programmeren sinds de eerste computer bij haar in huis stond. Dat inspireerde haar om tijdens de middelbare school computerwetenschappen erbij te kiezen en uiteindelijk in haar studie wiskunde bij artificiële intelligentie te belanden. André Röhrig is werkzaam in de financiële wereld, waar hij door middel van deep learning modellen opstelt om fraude op te sporen.

‘‘Wij willen weten wat moderne, deep learning systemen (nog) niet kunnen’

gloomy

Ullika en André zien zichzelf als AI-curatoren. Bij het maken van hun AI Songfestivalinzending beperkten ze de menselijke interventie tot een minimum, wat hun inzending een prachtig voorbeeld maakt van wat AI tegenwoordig al wel en niet kan. Eerst creëerden ze met AI de segmenten van een typisch popliedje, zoals de coupletten, het refrein en de bridge. Deze werden handmatig herhaald met audio software tot één samenhangend lied. De gegenereerde melodieën werden vergeleken met Songfestivalliedjes, waarna ze concludeerden dat piano en strijkers de meest geschikte instrumenten zijn. De teksten genereren was een fluitje van een cent. Ze lieten de AI eerst honderd lyrics genereren en daar pikten ze handmatig tien favorieten uit. Nadat de muziek was gemaakt kozen André en Ullika één songtekst die goed past bij het gloomy gevoel van het lied.

Hoewel deze curatoren het lied zo min mogelijk willen beïnvloeden zit er tóch menselijkheid in. André zong de tekst in. Zijn stem is met een vocoder op dezelfde pitch als hun midi gebracht. Als laatste stap zijn alle onderdelen samengevoegd (zonder verdere post-processing) en voilà!

songtekst van 'Offshore in Deep Water'

Offshore in deep water,
away from the light,
offshore in deep water,
away from the people.

I'm coming back.

All the light is fading,
but the tide is low,
all the light is fading,
my head and mind are low.

I'm coming back.

Offshore in deep water,
away from the light.