Dit creatieve team ambieert meer te zijn dan een club mensen dat AI-liedjes maakt, DataDada ziet zichzelf als een heuse artistieke stroming in de 21e eeuw waarin digitale data niet langer gezien wordt als digitaal feit, maar als iets tastbaars en dan ook nog met een vleugje dadaïsme.

Team DataDada

Land: Frankrijk
Liedje: Je secoue le monde
Teamleden: Bastien Didier, Albertine Meunier, Sylvie Tissot, Thu Trinh-Bouvier en Julien Levesque

DataDada op Spotify

goofy, witty en een vleugje DaDa

Het eerste dat opvalt aan dit liedje: het is uitgevoerd door een computer! Geen mens die het zingt, maar een robot genaamd Robert de Barretin - klinkt chique want is Frans. Robert is heel eigentijds en genderneutraal, want hoewel hij een man is, is zijn stem vrouwelijk. En wat verder heel 21e eeuws is, is dat Robert ook vrij toegankelijk is: je kunt er hier zelf mee stoeien.

‘Dada love winners.’

Dit creatieve team ambieert meer te zijn dan een club mensen dat AI-liedjes maakt, DataDada ziet zichzelf als een heuse artistieke stroming in de 21e eeuw waarin digitale data niet langer gezien wordt als digitaal feit, maar als iets tastbaars en dan ook nog met een vleugje dadaïsme. Deze kunststroming uit de vorige eeuw kenmerkte zich door vervreemding, irrationaliteit en mengvormen van disciplines.

alleen het beste

Welnu, daar weet deze Franse club wel raad mee. Albertine Meunier en Julien Levesque hebben als artiesten de grootste bijdrage geleverd aan het nummer. Bastien Didier houdt zich bezig met brein-computer interfaces, Sylvie Tissot deed ervaring op bij een bedrijf dat special effects en androids maakt, en Thu Trinh-Bouvier creëerde een nieuwe taal op basis van (bewegende) afbeeldingen, video en emoji.

Voor hun AI Songfestivalliedje heeft dit team hun AI niet gevoed met de data van alle Songfestivalliedjes, maar met alleen de drie best scorende liedjes van ieder jaar; ‘because Dada love winners’ - hun woorden. De teksten werden vertaald naar Engels en verschillende open source AI-tools zijn gebruikt om muziek en teksten te genereren uit deze data. Het softwareprogramma voor muziekproductie Ableton werd gebruikt om met al het gegenereerde ruwe materiaal een coherente compositie te maken waar je naar zou willen luisteren. ‘Goofy, witty and surprising’ - dat waren belangrijke uitgangspunten bij de creatie van dit liedje. Geheel in de filosofie van Dada, moest de tekst origineel en vooral niet standaard zijn. Als special guest nodigde het DataDada team zangeres Lily Gray uit om te helpen met de muzikale arrangementen. 

spelen

Op het snijvlak van technologie en creatie hebben de leden van team DataDada, die sinds 2014 bij elkaar zijn, al eerder muzikaal werk neergezet. Zo bracht Albertine Meunier het album ‘French Data Touch’ uit, waarin ze - net als in al haar andere werk - de poëzie in al het digitale aan wil duiden. Julien Levesque werkte onder meer aan een project om de locatiegegevens die Google van jou heeft met algoritmes om te zetten in Data Sonata: een muzikale compositie, gedrukt op bladmuziek én langspeelplaat.

Enkele teamleden werken ook samen aan het bedrijf Mentalista, waarin ze speelse kunstprojecten creëren met hersengolven in de hoofdrol. Zo kan een gerobotiseerde bal met gedachten worden aangestuurd, of kan het brein van de één de hand van de ander besturen om een tekening op papier te zetten. Spelen zit team DataDada in het bloed. 

songtekst van 'Je secoue le monde'

Oh, ne m'appelle pas
Ne m'appelle pas
Oh Oh
Ne m'appelle pas
Ne m'appelle pas
Oh
ne m'appelle pas
ne m'appelle pas
Oh Oh Oh
ne m'appelle pas
drôle de lapin

Je suis Robert de Baratin
Bonjour

Je secoue le monde
Let's sing along

Ne m'appelle pas
Oh OhOh
Ne m'appelle pas
Drôle de lapin

I'll blow your money, money
I'll get you to my bad ass spinning' for you
Oh ne m'appelle pas drôle de lapin

Oh, I'll make it easy, honey
I'll take your money, yummy, yummy
I've got my bitches standin' up next to me

Oh, ne m'appelle pas drôle de lapin

So come and check it
Alors venez le vérifier
Mon mauvais cul tourne pour toi
My bad ass spinnin' for you

Mon mauvais cul tourne pour toi
Oh ne m'appelle pas
drôle de lapin

Même lorsque le tonnerre et la tempête commencent
Je serai fort comme un arbre dans le vent
Rien ne va bouger cette montagne

Je tombe du ciel
Et je suis tout seul

Je tombe du ciel
Et je suis tout seul

Tout seul
Tout seul

Oh Ne m'appelle pas
Drôle de lapin