‘Een gemiddelde luisteraar hoort niet dat dit nummer met AI tot stand is gekomen’

Team Algomus & Friends

Land: Frankrijk
Liedje: I Keep Counting
Teamleden: Gianluca Micchi, Louis Bigo, Mathieu Giraud, Richard Groult, en Florence Levé

Op het internet: blogpost

een harmonieuze samenwerking

Als je een groep muzikale geleerden zoekt, dan ben je bij team Algomus aan het juiste adres. Dit vijfkoppige onderzoeksteam aan de universiteiten in Lille en Amiens houdt zich bezig met het analyseren van muziek met computers. Hoewel ze allemaal een muziekinstrument spelen, zijn ze niet gewend om met die academische kennis ook nieuwe muziek te genereren. Ook hebben ze weinig ervaring met Songfestivalliedjes. Tijd om de proef op te som te nemen.

video

menselijke slag

Ten slotte zochten ze Niam op, artiest en student aan de Universiteit van Lille, om de lyrics in te zingen. Haar stem is gecombineerd met een synthetische stem. Als muziekliefhebbers vonden de leden van team Algomus het soms lastig om de rare lyrics, vreemde akkoorden of onlogische structuur die de AI creëerde los te laten. Daar zit volgens hun de kern van de samenwerking met AI: om een goed liedje te maken moet de mens spelen met AI tijdens het schrijven, en uiteindelijk de laatste slag slaan.

Drie van de teamleden zijn verbonden aan de universiteit in Lille. Louis Bigo was bekend met AI technologieën voor muziek en bestudeerde het muziekgenre trance. Mathieu Giraud is gespecialiseerd in bioinformatica en harmonie. Gianluca Micchi heeft een achtergrond in natuurkunde en richt zich nu op deep learning. Florence Levé en Richard Groult zijn van de Université de Picardie Jules Verne. Florence Levé heeft een achtergrond in ‘combinatorics’: alle wiskunde dat met tellen te maken heeft, en Richard Groult in algoritmes in tekst. Samen werken de teamleden in ‘Music Information Retrieval’, een onderzoeksveld dat zich richt op het begrijpen en gebruiken van muziekdata.

‘We vertrouwden op wat onze oren ons vertelden.’

Elke sectie van het liedje (couplet, refrein etc.) werd apart benaderd voor het creëren van een akkoordenschema, lyrics en melodie. Voor de lyrics ging het team eerst op zoek naar de meest voorkomende woordparen in Songfestivalliedjes, zoals ‘my heart’ en ‘the sun’. Dat vormde de basis voor de AI om de hele songtekst te creëren. De eerste ronde was meteen raak: een goede balans tussen grammaticaal correcte zinnen en ruimte voor poëtische interpretatie. Bij het maken van de muziek werd menselijk ingrijpen toegepast op het filteren van door AI gegenereerd materiaal. Dat gebeurde op muzikale ervaring en gevoel: welke structuren, melodieën en akkoorden voelen niet goed? Daarna lieten ze het lot van een aantal beslissingen over aan de dobbelsteen. Percussie en baslijn werden door het team gecomponeerd, en de melodie van het refrein is gevormd op basis van door AI gegenereerde akkoorden.

songtekst van 'I Keep Counting'

I stop counting,
I stop counting,
It will never end.
I stop counting,
I stop counting,
It will never end.

My heart, my love,
The world, you know, 
Your eyes, your heart,
Thank you, my soul,

My heart, my love,
The world, you know, 
Your eyes, your heart,
Thank you, my soul...

One day, the sun,
The sky, no one,
I know, at least you come,
Each day when we go on the war
between mine and yours,

I stop counting,
I stop counting,
It will never end.
I stop counting,
I stop counting,
It will never end.

It's ending, it's ending,
It's ending, it's ending.

I keep counting,
I keep counting,
I count down the years!
I keep counting,
I keep counting,
I count down the years!