'AI ten dienste van de mens. Niet andersom.'

Team COMPUTD / Shuman&Angel-Eye

Land: Nederland
Liedje: I Write A Song
Teamleden: Dirk Bongers, Marcell Ignéczi, Pieter Schaap, René Shuman en Angela Shuman (a.k.a. Shuman & Angel-Eye).

Op het internet: blogpost, Spotify

AI als hulpje

De kern van team COMPUTD kennen elkaar van de universiteit in Maastricht. Hun missie is om AI en datawetenschap toegankelijk en begrijpelijk te maken. Hun team wordt aangevuld met producers René en Angela Shuman, die meedoen in het onderzoek naar waartoe een samenwerking tussen AI en mensen kan leiden. Het doel van het team: AI een catchy nummer laten schrijven met minimale interventie van mensen.

video

‘Wij bieden een frisse blik op de wereld van AI-muziek.’

Wanneer is een nummer catchy? Tijdens een brainstorm sessie met het voltallige team stelden ze een aantal randvoorwaarden aan de zelflerende algoritmen. Het moest een vrolijk liedje worden, dus alle liedjes met een negatief sentiment zijn uit de database gefilterd. Team COMPUTD / Shuman&Angel-Eye wilde voorkomen dat hun liedje een kopie of verzameling samples werd van bestaande Songfestivalliedjes. Daarvoor werd de uitkomst van een mogelijke melodie telkens vergeleken met de oorspronkelijke dataset. Leek die er te veel op? Dan moest het algoritme nog even doorratelen.

writing a song

Het onderwerp van het liedje is simpel, maar doeltreffend: AI schrijft een liedje. Aanvankelijk dacht het team er verstandig aan te doen om de dataset te filteren op Engelstalige liedjes en hun algoritme te ‘belonen’ als die de woorden 'AI' en 'writing a song' gegenereerd had. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk. Uiteindelijk zijn losse stukken van de songteksten door AI gecreëerd, en heeft het team handmatig de teksten, akkoorden en melodieën verschoven tot een samenhangend geheel. Qua productie werd het geluidsbeeld zorgvuldig geselecteerd, waarbij het team probeerde samen te vatten wat AI leverde en bedoelde.

Team COMPUTD / Shuman&Angel-Eye is heel tevreden met wat ze in hun vrije tijd met vijf personen voor elkaar hebben gekregen. Hun proces bevestigt dat AI (nog) niet het gevoel en de diepgang kan creëren die kenmerkend is aan de creativiteit van een mens. Dit vereist een belangrijke creatieve menselijke touch. René en Angela: 'AI kan in de toekomst een geweldige toevoeging zijn ten dienste van de mens. Niet andersom.'

studievrienden

René en Angela Shuman zijn eigenaar van ALWAYS-ONLINE BV, een IT-bedrijf dat crossmedia producties levert voor internationale merken als Tesla, Audi en Profile. Als artiesten zijn ze bekend van de verschillende tv-producties die ze op poten zetten voor verschillende omroepen.

COMPUTD's drie studievrienden zijn grote muziekliefhebbers, maar ze hebben ook elk hun eigen expertise. Dirk Bongers heeft ervaring in bio informatica, medische data en voorspellende analysemodellen. Pieter Schaap zit meer in de automatisering en games met ruime ervaring in bots op de beurs, algoritmes in games en deep learning. Marcell Ignéczi is gespecialiseerd in het vinden van patronen in data en tekst, wat natuurlijk wel van pas kwam bij het analyseren van Eurovisie-songteksten. Bij alles wat ze maken is het uitgangspunt dat zoveel mogelijk mensen er voordeel uit kunnen halen. Of dat nou een softwarepakket is of een Songfestivalliedje.

songtekst van 'I Write A Song'

I always knew we would be together
Now is the time can you feel it too
A perfect flow this is so much better
I knew for sure we`re getting through
 
Hold me now,
Don`t let it go

I write a song together with you
I don’t know who you are, how do we go so far
Let us fly, AI and I
Just keep holding on
to the power of this song
 
Who are you,
where are you,
where are we now?
 
It came into my life
It was meant to be
More than artificial
It`s reality
 
Hold me now,
Don`t let go
 
I write a song together with you
I don’t know who you are, how do we go so far
Let us fly, AI and I
Just keep holding on
to the power of this song
 
Who are you,
where are you,
where are we now?