Stef is in Guatemala om uit te zoeken waarom mensen hier zo graag weg willen. Zijn reis begint op de grootste begraafplaats van de hoofdstad, waar de dood bijna letterlijk op de loer ligt.

De begraafplaats in Guatemala-stad is vol. Elke dag komen er nieuwe doden bij, meestal jonge mensen, dus elke dag moeten er graven geruimd worden. Hoewel, 'graven' is misschien niet het goede woord. De doden liggen boven elkaar opgestapeld in een soort kluisjes. Daarbovenop zitten vaak aasgieren. Die eten niet van de lijken op de begraafplaats, maar mensenvlees staat wel op hun menu. Dat vinden ze op de vuilstort direct ernaast, de grootste van Latijns-Amerika. Criminele bendes dumpen daar regelmatig hun slachtoffers.

Er zijn nog meer 'aasgieren': mannen die de hele dag rondhangen bij het mortuarium, in de hoop familieleden van vermoorde jongeren een begrafenis te kunnen verkopen. Aan een zwanger meisje van een jaar of twintig bijvoorbeeld wier echtgenoot de avond tevoren bij een beroving is gedood. Zo verdienen deze mannen hun geld.

Begin je al een beetje te begrijpen waarom veel inwoners van Guatemala hun leven riskeren in een poging illegaal in de Verenigde Staten terecht te komen? Dar zijn drie manieren voor. Je vraagt een verblijfsvergunning aan, wat vrijwel kansloos is. Je probeert een toeristenvisum te krijgen en duikt vervolgens de illegaliteit in - maar zo'n visum krijgt bijna niemand. Of je probeert illegaal de grens over te steken. Vreselijk moeilijk, maar velen proberen het. Eventueel na een ritueel om wat goddelijke medewerking af te dwingen.

Op de straten zijn veel mensen te vinden met T-shirts uit de VS. De kinderen dromen van Disneyland en toen Stef Biemans ooit tegen een vriendin zei dat hij de wereld van Mickey Mouse niets vond, kregen ze bijna ruzie. De Amerikaanse droom is hier nog springlevend.

Twijfel je nog of je dit wilt zien? Bekijk hieronder twee korte scenes uit deze aflevering.

Promo's