Andere Tijden

58 smokkeldoden

Andere Tijden

58 smokkeldoden

In 2000 werden zestig Chinezen in een vrachtwagen naar Engeland gesmokkeld. Slechts twee van hen leefden nog bij aankomst. Andere Tijden 'Dood in Dover' gaat over dit drama.

Andere Tijden - Dood in Dover; uitgezonden op 12 november 2016.

De tomaten zijn waarschijnlijk hun redding geweest. De twee Chinezen die als enigen het horrorverhaal uit Dover konden navertellen hadden tussen de vruchten nog een beetje zuurstof gevonden. Voor de andere 58 gesmokkelde Chinezen was het te laat. Zij overleefden het transport niet.

Het is juni 2000 wanneer een Nederlandse vrachtwagen met een Nederlandse chauffeur aankomt bij de douane in het Britse Dover. Douaniers openen de wagen omdat de overtocht – verdacht – contant is betaald. Andere tijden wijdt een aflevering aan de bijzondere smokkelzaak, waarbij met een internationaal samenwerkende politiemacht werd gejaagd op de verantwoordelijke smokkelbende. ‘Wat wij interessant vonden is dat het enigszins een parallel heeft met het heden, waarin immigranten hun leven en geld in handen van malafide smokkelaars geven om een nieuw leven op te bouwen. Dat was hier ook het geval,’ vertelt programmamaker Hannah Dogger.

De bewuste vrachtwagen waarin 58 gesmokkelde Chinese vluchtelingen omkwamen in 2000

De bewuste vrachtwagen waarin 58 gesmokkelde Chinese vluchtelingen omkwamen in 2000

‘De chauffeur, Perry W.,  werd direct opgepakt, maar hij ontkende dat hij er iets mee te maken had. In Engeland werd hij veroordeeld tot veertien jaar, hij heeft een deel van zijn straf in Nederland uitgezeten. Inmiddels is hij weer vrij.’ Volgens Dogger stond Perry W. onder druk om niet uit de school te klappen. ‘Ook al zijn er vingerafdrukken gevonden. Ook op het klepje van de ventilatie. Waarom zou je dat dichtdoen? De angst voor die organisatie was zo groot.’

De parallel met het heden is treffend. Vanuit Calais worden veel ontheemden naar Engeland gesmokkeld. Per vluchteling rekenen de bendes om en nabij 7000 euro. Vaak gebeurt dit niet buiten de chauffeurs om, maar willen de bestuurders er een graantje van meepikken.

Dogger denkt dat mensensmokkel nog steeds veel voorkomt. ‘Wekelijks worden er vluchtelingen in koelwagens of vrachtwagens onderschept. Je weet niet of ze daar zelf ingeklommen zijn of niet, maar het gebeurt nog steeds. Of ze nou vluchten vanwege economische omstandigheden, zoals bij de Chinezen, of voor oorlog, maakt niet zoveel uit, het gaat erom dat er bendes bezig zijn om daar heel veel geld aan te verdienen.’

advertentie