Cabaretier en kleinkunstenaar Stefano Keizers vraagt zich af of je kunt praten met dieren.

Na een aantal experimenten besluit het team wetenschappers een spraakcomputer voor honden te bouwen. De computer bepaalt op basis van hoe de hond zich gedraagt welke zin daarbij past die ook daadwerkelijk uitgesproken wordt. Een talkshow met honden zal hierdoor tot de mogelijkheden behoren.

Stefano Keizers

bij deze aflevering

intelligente dieren

Stefano Keizers heeft al heel zijn leven het gevoel dat dieren slimmer zijn dan mensen. Goed, nog geen enkel dier heeft ooit een raket gebouwd en is naar de maan gevlogen, maar het zal je verbazen hoe intelligent sommige honden, apen en vogels kunnen zijn.

Het baasje van de Amerikaanse hond Stella communiceert met haar via 48 verschillende knoppen. Elke knop speelt een vooraf opgenomen uitgesproken woord af, zoals 'outside', 'water' of 'play'. Soms maakt Stella complete zinnen, zoals 'Outside come walk when'. Wanneer haar baasje dan zegt 'Outside come now' weet Stella precies wat haar te wachten staat: ze mag naar buiten!

De bekendste slimme bonobo is Kanzi, inmiddels 40 jaar oud, die honderden symbolen kan gebruiken om te communiceren met mensen. Dat niet alleen: hij begrijpt ook gesproken taal via de telefoon, drinkt zonder problemen uit een pakje met een rietje en kan zelfs een vuurtje maken en marshmellows roosteren.

kijkkijkkijk! dieren!

Allemaal leuk en aardig, die apparatuur van nerds die communicatie met dieren makkelijker zou moeten maken, maar erg praktisch is het niet. Wie begrijpt dieren nou beter dan Freek Vonk, die alleen maar een glimp van een boomslang, zeekoe of olifant hoeft te zien om te weten wat je als haarloze rechtoplopende aap moet doen: rustig blijven staan of keihard wegrennen.