Presentator Sosha Duysker vraagt zich af of je kan surfen op lucht.

Sosha wil zich graag vrij als een vogel voelen door te surfen op lucht. In de zevende aflevering van Anna's brains bedenkt Anna Gimbrère samen met haar brains een manier om dat voor elkaar te krijgen. 

In het lab voeren Anna en haar brains enkele proeven uit met zwavelhexafluoride, een gas dat veel zwaarder is dan lucht, om aan te tonen dat je op een gas kunt blijven drijven. Anna wint kennis in over aerodynamica, de wetenschap die beschrijft hoe lucht om een voorwerp heen beweegt. Ook vliegt ze mee in een zweefvliegtuig om meer te leren over het ontwerp van de vleugels van het vliegtuig.

Het team besluit een eigen luchtsurfvleugel te maken en deze op verschillende manieren te testen. Ze nemen de proef op de som in een speedboot en een horizontale windtunnel. Een goed werkende vleugel maken, waarmee je op lucht kan surfen, blijkt een stuk lastiger dan gedacht. Anna en haar brains besluiten het over een andere boeg te gooien en kunnen Sosha uiteindelijk toch de unieke ervaring bieden om op lucht te surfen met een speciaal ontworpen airsurfboard.

bij deze aflevering

vogels vs vliegtuigen

Om te kunnen surfen op lucht moet je veel weten over aerodynamica: de leer van luchtstroom. Vogels zijn natuurlijk expert op dit gebied. Terwijl wij moeite hebben om een plankje stabiel op lucht te laten zweven glijden onze gevleugelde vrienden moeiteloos tienduizenden kilometers over de continenten. Mensen bouwen vliegmachines, maar die kunnen nog lang niet wat vogels kunnen. Waar zit dat 'm in, dus wat valt er nog te leren?

In de serie Grote vragen vertellen wetenschappers over hun helden, bezoeken ze bijzondere plekken en spreken ze over de doorbraken in hun vakgebied. Bij de aflevering over 'Hoe vliegt een vogel?' hebben we op een rijtje gezet waarom vogels zo'n hoogvliegers zijn.