Arm & rijk (1)

Peking

Arm & rijk (1)

Peking

Dertig jaar geleden liberaliseerde China zijn economie: het was voortaan niet langer verboden om geld te verdienen. Jan Leyers wil weten wat het betekent om te leven in een land waar je vrij mag ondernemen en consumeren, maar waar de alomtegenwoordige Communistische Partij nog altijd de wet voorschrijft.

Jan Leyers (rechts) in Peking.

Jan Leyers (rechts) in Peking.

In China schrijft de Communistische Partij nog altijd de wet voor. Hoewel, communistisch? Tegenwoordig staan mensen aan de top die hun positie misbruiken om miljarden aan privébezit te vergaren en dat vervolgens weg te sluizen naar belastingparadijzen.

In de oude havenbuurt van Peking bezoekt Leyers een gigantische werf, waar de CEO van de privé-bouwonderneming niet uitgepraat raakt over de wijsheid en daadkracht van de Chinese overheid. De moeder van de CEO, madame Chan, is een van de twintig rijkste Chinezen. Ze leidt Leyers rond in haar privé-museum en onthult hoe ze tijdens de culturele revolutie haar kostbare houten meubelen van de vernielzucht van de Rode Gardes wist te redden.

Bijna de helft van de inwoners van Peking zijn migrantenarbeiders die van het platteland komen. Leyers ontdekt de miserabele omstandigheden waarin de arbeiders leven, maar is tegelijk verrast door hun optimisme. In een park interviewt hij een gepensioneerde militair die zich vrijwel meteen zorgen maakt dat hij te veel heeft gezegd.

Leyers is benieuwd waar de migrantenarbeiders vandaan komen en trekt naar een arm plattelandsdorp. Daar heerst gelatenheid en berusting. Terug in Peking legt een investeringsbankier uit dat een autoritaire regeringsvorm voor China de enige oplossing is.

De jonge journaliste Holly heeft haar droom opgegeven om ooit aan echte journalistiek te kunnen doen. Daarvoor blijkt de Chinese censuur echter te verstikkend te zijn.

Bekijk alle afleveringen van Arm & Rijk met extra informatie via onze wereldkaart.

advertentie