arm & rijk (4)

Delhi

arm & rijk (4)

Delhi

Delhi is de hoofdstad van India, berucht vanwege het verlammende kaste-systeem en de massale armoede. Tegelijk worden sommigen er exorbitant rijk. Jan Leyers achterhaalt hoe inwoners van Delhi aan weerszijden van de kloof met die tegenstelling omgaan.

De armste inwoners van Delhi leven op straat. Leyers ontmoet een familie waarvan de kinderen de hele dag tussen de auto’s aan het bedelen zijn. Ze worden blootgesteld aan ongelukken en moeten elke dag weer afwachten of ze iets te eten zullen krijgen. Polo is de sport van de Indiase upper class. Tijdens een polowedstrijd leert Leyers een aristocraat kennen die hem in zijn huis uitnodigt en uitlegt wat het verschil is tussen de Indiase en de westerse manier om naar armoede te kijken.

Delhi heeft een bloeiende goudbusiness met een duidelijke rangorde. Bovenaan staan de eigenaars van de goudateliers. Onderaan de goudzifters, mannen die de riolen induiken en uit het slib goudrestjes proberen te filteren. De omstandigheden waarin zij moeten werken tarten elke verbeelding.

Een huwelijk is voor de rijken van Delhi dé gelegenheid om met hun weelde uit te pakken. Leyers volgt een jong paar tijdens het passen van hun bruidskledij en gaat ook mee naar het feest. Daar wordt duidelijk wat rijk zijn in Delhi kan betekenen.

Kindslavernij vormt in India een schijnbaar onuitroeibaar probleem. Kailash Satyarthi voert er in zijn eentje een kruistocht tegen. Met gevaar voor eigen leven bevrijdt Kailash kindslaven en vangt hen op in een door hem opgericht centrum. Hij beklaagt zich over de onverschilligheid van de Indiase rijken tegenover de ellende die hen omringt.

meer India bij de vpro: van Bihar tot Bangalore

advertentie