Arm & rijk (6)

São Paulo: sloppenwijken en gated communities

Arm & rijk (6)

São Paulo: sloppenwijken en gated communities

Jan Leyers onderzoekt hoe arm en rijk wereldwijd omgaan met de groeiende ongelijkheid. Deze week: Sao Paulo, stad van sloppenwijken en gated communities.

-------------------------------------------------
Arm & Rijk, aflevering 6: São Paulo
Herhaling zaterdag 6 augustus om 13.10 uur op NPO 2
-------------------------------------------------

Bijna nergens ter wereld is de kloof tussen arm en rijk zo groot als in São Paulo, de grootste stad van Brazilië en het economische kloppende hart van het land. De sociale tegenstellingen zorgen er voor torenhoge misdaadcijfers.

Jan maakt kennis met Jacyara, een jonge journaliste die het slachtoffer werd van een gewelddadige homejacking. Jacyara verhuisde van haar appartement in het centrum van de stad naar een gated community in een buitenwijk, waar ze in de gaten wordt gehouden door een leger veiligheidsagenten en honderden bewakingscamera's.

Hij bezoekt een bedrijf waar je je auto kogelvrij kan laten maken en wordt gewaarschuwd voor de gevaren van de beruchte favela's, de sloppenwijken. In Paraisópolis, een van de grootste favela's van São Paulo, ontdekt hij dat ook daar de angst regeert. Ditmaal voor de politie, die er de orde handhaaft met rubberkogels en traangas. Jan bezoekt een meisje dat slachtoffer werd van het politiegeweld.

De rijkdom die in São Paulo te vinden is, trekt mensen uit het hele land aan. Niet zelden eindigen ze berooid onder een brug, waar ze met het hele gezin in een zelfgetimmerd hok wonen. De bloedmooie tweelingzussen Suzana en Suzane hadden meer geluk: ze groeiden op in een arme favela in het noorden van Brazilië en maken nu carrière als model. Jan ziet hen aan het werk op de catwalk van de São Paulo Fashion Week. Jan trekt een laatste keer naar Paraisópolis en ontmoet een bouwvakker die hem met de glimlach het wezen van arm zijn onthult: met je handen iets bouwen maar er zelf niet van kunnen genieten.

Bekijk alle afleveringen van Arm & Rijk met extra informatie via onze wereldkaart.

advertentie