Arm & rijk (7)

Dubai: verwende emirati en arme arbeiders

Arm & rijk (7)

Dubai: verwende emirati en arme arbeiders

Vijftig jaar geleden was Dubai een vergeten plek in de woestijn. Vandaag is het een commercieel wereldcentrum. Dubai is zo ongeveer synoniem aan rijkdom en decadente luxe.

De levensstandaard ligt in Dubai zo hoog dat een hele generatie jonge Emirati's geen besef heeft van wat het betekent om iets te kort te komen.

Van hogerhand wordt geprobeerd jongeren bewust te maken van hun uitzonderlijke luxepositie. Jan trekt naar een hogeschool voor meisjes om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Iedere avond speelt zich langs de strandpromenade van Dubai een uniek tafereel af: jonge Emirati's die hun peperdure opgepimpte auto's komen showen en ervan genieten hoe de arme buitenlanders zich aan de blitse bakken komen vergapen.

Jan bezoekt Palm Jumeirah, het gigantische kunstmatige eiland voor de kust van Dubai, en leert dat buitenlanders alleen in aparte zones vastgoed kunnen kopen. De meeste grond is voorbehouden voor de Emirati's zelf. Die blijken ook nog eens een huis te krijgen van de sjeik.

De economie van Dubai drijft op goedkope buitenlandse arbeidskrachten. In de haven leert Jan enkele Pakistaanse arbeiders kennen. Ze verdienen niet veel, maar verkiezen niettemin het leven in Dubai boven dat in hun thuisland. Een Pakistaanse taxichauffeur vertelt Jan hoe hij met zijn winkel failliet ging, maar de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.

In een chique buitenwijk uit de rijke kunstverzamelaar Sultan al-Qassemi zijn bezorgdheid over de demografische evolutie in zijn land. De Emirati's dreigen te verdwijnen, aldus Sultan. Nu al maken ze nog slechts een goeie tien procent van de bevolking uit. Zijn laatste dag in Dubai brengt Jan door met Abu Rashid, de presentator van het populairste radioprogramma in de Emiraten. Abu Rashid lost in zijn programma problemen van luisteraars op, en ontpopt zich ook na zijn show tot een ware weldoener.

Alle afleveringen van Arm & Rijk, met extra informatie, vind je op deze wereldkaart.

advertentie