Arm & rijk (8)

Berlijn: de prijs van het Duitse succes

Arm & rijk (8)

Berlijn: de prijs van het Duitse succes

Jan Leyers trekt naar Berlijn, de hoofdstad van een land dat door de rest van Europa tegelijk wordt bewonderd en benijd.

In de bikkelharde wereldwijde concurrentiestrijd lijken de Duitsers de enige Europeanen die stand weten te houden. Maar wat is de prijs van dat succes? En is Duitsland echt het voorbeeld dat we moeten volgen?

Van een jonge projectontwikkelaar leert Jan dat een woning in het centrum van de stad voor de gemiddelde Berlijner onbetaalbaar is geworden. In de wijk Kreuzberg voeren de bewoners actie tegen de almaar stijgende huurprijzen. De Turkse Aynur vertelt over de vreemdelingenhaat die het haar onmogelijk maakt om in een goedkoper deel van Berlijn te gaan wonen.

Jan komt terecht op een betoging van de extreemrechtse en xenofobe partij NPD. Een bejaarde NPD-sympathisant bezweert hem dat Duitsland het zich financieel niet kan veroorloven nog meer asielzoekers en vluchtelingen op te nemen.

Hij bezoekt Game Duell, een jong bedrijf dat computergames ontwerpt en bezig is de wereld te veroveren. ‘s Avonds woont hij een repetitie bij van het Berlijnse Straatkoor, een ensemble dat zijn leden onder daklozen en verslaafden rekruteert.

Achter de trendy façade van Berlijn blijkt een gigantische armoede schuil te gaan. Jan trekt een dag op met de mensen van de Berliner Tafel, een organisatie die voedsel inzamelt en ter beschikking stelt van mensen in nood. Vooral onder bejaarden is de toestand nijpend.

Op zijn laatste dag in Berlijn maakt Jan kennis met de vijftigjarige vrijgezel Bernd Weiss. Bernd werkt deeltijds in een instelling voor verstandelijk gehandicapten en kan nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Desondanks offert hij elke vrije minuut aan vrijwilligerswerk op. Bernd denkt te weten waarom de Duitsers op politiek vlak vandaag zo onverschillig zijn geworden.

Alle afleveringen van Arm & Rijk, met extra informatie, vind je op deze wereldkaart.
 

advertentie