De Clipper Stad Amsterdam maakt de oversteek naar Zuid-Amerika. Dwars de oceaan over, 1255 zeemijl van Kaapverdië naar Fernando de Noronha voor de Braziliaanse kust.

Tegenwoordig is dat nauwelijks een probleem. Via GPS en satelliet valt op elk moment nauwkeurig positie en tijd te bepalen. Maar begin negentiende eeuw was het een risicovolle expeditie waarbij het zeemanschap en perfectionisme van Kapitein Robert FitzRoy duidelijk bleek. Zo nam hij maar liefst 22 chronometers mee om te allen tijde zijn precieze positie en tijd te kunnen berekenen.

Wie was FitzRoy? Aan boord is Peter Nichols, biograaf van de Beagle-kapitein. Hij bewerkt zijn boek Evolution’s Captain op dit moment tot filmscenario. Hij schetst het beeld van een plichtsgetrouwe en diepgelovige aristocraat die met zijn hydrografische en metereologische kennis de voorvader was van onze eigen Erwin Krol. Nazaat Mike Fitzroy weet echter dat er een complexe en dramatische familiegeschiedenis schuilt achter deze nobelman.

Scheepskunstenaar Anthony Smith eert Robert FitzRoy door een buste van hem te maken.

Aan dek krijgen een aantal marineofficieren in opleiding les van Mörzer Bruyns, expert op het gebied van historische navigatiemethoden. Hij leert hen net zo te navigeren als Fitzroy. Nu maar hopen dat kapitein Slootweg van de clipper Stad Amsterdam het aandurft om op hun kompas te varen.

Aan boord laten de wetenschappers ook een nieuw meetinstrument te water. De Argo Float is een apparaat dat onderzoek doet naar zeestromingen en zoutgehaltes.