Hoe groot zijn de verschillen binnen de menselijke soort eigenlijk? Hoe hebben de homo sapiens zich in de loop van de geschiedenis ontwikkeld? En hoe verloopt zo'n aanpassingsproces precies? Aanpassen en overleven, daarover gaat deze aflevering. Met onder andere Tijs Goldschmidt, schrijver en evolutiebioloog en Spencer Wells, populatiegeneticus.

De Clipper Stad Amsterdam verlaat Rio de Janeiro. Destijds maakte Darwin in Brazilië kennis met het gruwelijke verschijnsel slavernij. Hij was zelfs opgelucht het land te kunnen verlaten. De gevolgen van die zwarte bladzij zijn heden ten dage nog altijd overduidelijk zichtbaar in het land, in de vorm van raciale en sociale ongelijkheid.

Dat leidt automatisch tot een volgende vraag: hoe groot zijn de verschillen binnen de menselijke soort eigenlijk? Hoe hebben de homo sapiens zich in de loop van de geschiedenis ontwikkeld? En hoe verloopt zo'n aanpassingsproces precies? Aanpassen en overleven, daarover gaat deze aflevering. Met onder andere Tijs Goldschmidt, schrijver en evolutiebioloog en Spencer Wells, populatiegeneticus.

NIOZ-onderzoeker Hans Witte bestudeert vliegende vissen.

Aan boord van de Clipper Stad Amsterdam wordt door NIOZ-onderzoeker Hans Witte onderzoek gedaan naar vliegende vissen. Destijds dacht Darwin aanvankelijk ten onrechte dat ze een tussenstadium tussen vogels en vissen vormen. Tegenwoordig betekent hun aanwezigheid een indicatie voor de voedselrijkdom van de oceanen.

Tevens aan boord: Deniz Haydar, maritiem bioloog die onderzoekt hoe allerlei niet-menselijke organismen het schip als transportmiddel gebruiken. Daarnaast waagt de Clipper zich aan een zeilwedstrijd met de Uruguyaanse marine en inventariseert Redmond O'Hanlon de manier waarop de bemanning zich aanpast aan het leven aan boord.