De Clipper Stad Amsterdam vaart van Montevideo naar Buenos Aires. Charles Darwin raakte in deze steden opnieuw in de ban van een typisch Zuid-Amerikaans verschijnsel in zijn ogen, het vrouwelijk schoon.

Volgens de Groningse hoogleraar Bram Buunk werd Darwin zelfs verliefd. En dat was niet toevallig: per brief had hij gehoord dat zijn jeugdliefde Fanny Owen hem had verlaten voor een ander. Dat maakte hem ongetwijfeld ontvankelijk voor nieuwe indrukken. Seksuele selectie, aantrekkingskracht, partnerkeuze bij mannen en vrouwen, toen en nu, daarover gaat deze tiende aflevering van Beagle, in het kielzog van Darwin.

Aan boord: Dirk Draulans, niet alleen presentator van de serie maar ook de schrijver van Het succes van slechte seks. Samen met sociaal evolutionair psycholoog Bram Buunk bezoekt hij beide steden aan weerszijden van de Rio de la Plata. Wat gebeurde er in Darwins tijd, maar vooral ook: wat gebeurt er nu? Wat is de betekenis van seksuele selectie binnen de evolutietheorie? En valt versieren te leren?

Buunk is onder andere hoogleraar in Montevideo en doet daar met zijn promovendus Gabriela Pascale onderzoek naar het belang van jaloezie. In Buenos Aires bezoekt hij samen met Dirk Draulans een cursus partnerkeuze voor mannen en voor vrouwen: Hoe krijg je haar in bed en hoe houdt zij hem daar? Kortom: hoe kiezen man en vrouw elkaar?

Een ding kunnen we al verklappen: de vrouw kiest de man. En dus moet de man zorgen dat hij imponeert. Recent onderzoek toont aan dat dat niet alleen een kwestie van uiterlijk is. Zijn niet alle grote gebouwen, boeken en schilderijen tot stand gekomen om vrouwen te imponeren? Creativiteit en humor als pauwenveer van de man, een even prikkelende als controversiële gedachte.