De clipper Stad Amsterdam is op weg naar Callao, vlakbij de Peruaanse hoofdstad Lima. Aan boord is Gregory Cushman, klimaathistoricus gespecialiseerd in het indrukwekkende natuurverschijnsel El Niño.

Cushman vertelt dat de Peruanen vroeger munt wisten te slaan uit de radicale verandering in klimaat die El Niño tijdelijk veroorzaakt. Zo werden er andere gewassen verbouwd en handel gedreven.

Maar er is nog iets anders aan de hand. Zo ontdekt men op het Peruaanse onderzoekschip Humboldt dat extreme uitingen van El Niño steeds heftiger aan het worden zijn, wat beurtelings voor droogte dan wel overvloedig veel regenval veroorzaakt. Valt dit te wijten aan de opwarming van de aarde? En wat betekent het voor Peru en de rest van de wereld?

Aan land is Sarah Darwin op onderzoek uit. Samen met Julio Tresierra van het Wereld Natuur Fonds bezoekt zij de gletsjer, Rajuntay, die Lima nu nog van drinkwater voorziet. Volgens zijn schattingen zal deze gletsjer over twintig jaar geheel verdwenen zijn. Wanneer deze eeuwige sneeuw gesmolten is, wordt Peru compleet afhankelijk van de steeds extremere wisselingen in het klimaat en de totaal onvoorspelbaar wordende neerslag.

En dat terwijl de miljoenenstad Lima nu al met een groot waterprobleem kampt. Sarah ontmoet mensen wier leven dagelijks wordt beheerst door de zorg om schoon drinkwater: zo'n twee miljoen. Hele wijken wachten al decennia lang op waterleidingen en moeten zich behelpen met duur en vaak vervuild water. Is Lima het angstaanjagende voorbeeld van de strijd om water die ons ook elders te wachten staat?