In aflevering 29 van 'Beagle, in het kielzog van Darwin' zoeken we de Nhanda's op en worden we meegenomen naar hun land van hope and glory. De Aboriginalstam uit West-Australiƫ claimt Nederlands bloed in hun aderen te hebben.

Volgens hen zijn ze de achter-achterkleinkinderen van Hollandse zeelieden, die op weg naar Nederlands-Indië schipbreuk leden op de verraderlijke koraalriffen voor de kust. De Aboriginals zouden de Hollanders hebben geholpen om water en voedsel te vinden, en van het een kwam logischerwijs het ander. Hiermee zou de aanwezigheid van relatief veel blauwogige en blonde Aboriginals in de streek verklaard zijn.

De Nederlandse 'humaan geneticus' Peter de Knijff, onderzoekt op verzoek van die Aboriginals, het DNA van een flink aantal van hen. Op die manier hopen ze hun Nederlandse afkomst te kunnen bewijzen.

Rupert Gerritsen, taalwetenschapper en Australiër van Nederlandse komaf, deed uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van de vergane VOC-schepen voor de kust. Volgens hem zijn in het Nhanda, een West-Australische Aboriginaltaal, Nederlandse invloeden aanwijsbaar.

Anderen zeggen: deze Aboriginals zijn 'zulke harde werkers', ze moeten haast wel van de Nederlanders afstammen. De Nhanda's zelf hebben uit de overlevering meegekregen dat ze 'zo'n goed contact' met de Nederlanders onderhielden, ten tijde van de VOC, en putten daar weer hoop uit.

Als de Nhanda's inderdaad van Nederlandse komaf zijn, zou dat ze kunnen helpen om het land van hun voorouders weer terug te vorderen. De twee eerste Nederlandse schipbreukelingen strandden namelijk veel eerder dan de fameuze Britse kapitein James Cook in Australië. De Nhanda's zullen een gat in de lucht springen wanneer blijkt dat ze in elk geval niet van de door hen zo gehate Britten afstammen.