24 augustus 19.25 uur op NPO 2, en nog 7 dagen online te zien

3. Sisimiut, Groenland

24 augustus 19.25 uur op NPO 2, en nog 7 dagen online te zien

3. Sisimiut, Groenland

Het is er bijna altijd koud, de helft van het jaar donker, en de bevolking kampt met alcoholisme en geweld. Hoe is het om ter wereld te komen op Groenland?

Wonen in Groenland betekent, letterlijk en figuurlijk, leven op een eiland. In de stad Sisimiut wonen zesduizend mensen (voornamelijk Inuït, eskimo’s van Groenland) dicht bij de natuur, geïsoleerd van de rest van de wereld. Doordat er geen wegen naar deze stad leiden stad en doordat de zee bevroren is in de winter, is de enige optie voor Lieve om er te komen met het vliegtuig.

In het ziekenhuis van Sisimiut wordt er elke tien dagen een kind geboren. Lieve heeft het geluk aan haar zijde wanneer ze de mogelijkheid krijgt om deel te nemen in het geluk van de stad door de komst van een pasgeborene.

Jammer genoeg is er ook een donkerdere zijde aan het verhaal. Vanaf het moment dat Denemarken in beeld kwam, worstelden de mensen van Groenland met hun identiteit. Door het proberen te combineren van hun originele cultuur met een modern stadsleven, lijden ze vaak onder alcoholisme, seksueel misbruik en zelfmoord.

Lieve neemt een kijkje in de levens van deze hartverwarmende mensen die trots zijn om een Groenlander te zijn. Door het proberen omgaan met hun traumatiserende verleden, heeft hun toekomst er nog nooit zo helder uitgezien.

Uitzending: woensdag 24 augustus om 19.25 uur op NPO 2. Vervolgens een week lang hierboven te zien.

advertentie