31 augustus 19.25 uur op NPO 2, en nog 7 dagen online te zien

8. Gangesdelta, India

31 augustus 19.25 uur op NPO 2, en nog 7 dagen online te zien

8. Gangesdelta, India

Thuis bevallen is geen keuze in de Indiase Gangesdelta. En het is een zware teleurstelling als de baby een meisje is.

68.012 maal per dag

68.012 maal per dag

India heeft na China de grootste bevolking van de wereld, en die is nog lang niet uitgegroeid. Elke dag worden hier 68.012 baby’s geboren, waarvan al 253 in Kolkata alleen. Lieve reist van het zuiden van Kolkata tot de Gangesdelta, waar een complex netwerk van vruchtbare eilanden het leven van de inwoners bepaalt.

Veel baby’s worden thuis geboren, aangezien het dichtstbijzijnde ziekenhuis vaak enkele uren verder ligt. Zelfs in het districtsziekenhuis ervaart Lieve dat vrouwen moeten bevallen in zeer zware omstandigheden.

Wanneer het kind eindelijk geboren wordt, lijken de moeders alleen gelukkig met een jongen omdat deze de familie zal ondersteunen, terwijl een meisje de familie met een dure bruidsschat zal laten. Alle vrouwen praten over hun voorkeur voor een jongen, maar niemand durft te spreken over de vele abortussen van meisjes die vandaag de dag nog steeds worden gedaan.

Lieve ontdekt dat geslacht, geboorteplaats en ook het eeuwenoude kastenstelsel dat officieel afgeschaft is, allemaal een belangrijke rol spelen in het bepalen van het toekomstig pad van elk kind in India.

Uitzending: woensdag 31 augustus om 19.25 uur op NPO 2 en vervolgens een week lang hierboven te zien.

advertentie