1 september 19.25 uur op NPO 2, en nog 7 dagen online

9. Brussel, België

1 september 19.25 uur op NPO 2, en nog 7 dagen online

9. Brussel, België

Brussel, in het hart van de EU, zou een goede plaats moeten zijn om een kind te baren. Maar dat is heel anders als je geen papieren hebt.

In Brussel, de hoofdstad van België en Europa, kom je de halve wereld tegen. 163 nationaliteiten leven hier samen. Lieve bezoekt het Sint Pietersziekenhuis midden in de volkse Marollenwijk.

Acht op de tien kinderen die hier geboren worden, zijn van vreemde origine en tien procent heeft zelfs geen rechten of papieren.

Linda, bezielster van de vereniging zonder winstoogmerk Aquarelle, die opereert vanuit het ziekenhuis, bekommert zich om deze kwetsbare groep moeders en baby’s zonder papieren. Ze neemt Lieve mee op haar dagtaak.

Samen rijden ze van het ene Brusselse pand naar het andere, op zoek naar pas bevallen moeders die de noodzakelijke eerste zorgen nodig hebben voor hun baby’s. Ze stoppen in het voormalige Gesù-klooster, ook wel het grootste kraakpand van Europa genoemd. Meer dan honderdzestig mensen, onder wie zeventig kinderen, wonen hier illegaal samen.

Lieve maakt kennis met de jonge Betka, een Roma-meisje dat moest opgroeien in de moeilijkste omstandigheden, maar ondanks alles houdt van haar nieuwe thuis in Brussel.

Uitzending: donderdag om 21.10 op NPO 2 en vervolgens een week lang hierboven te zien.

Ook interessant: Metropolis

advertentie