Bloody Sunday in Roermond (4 afleveringen à 35 minuten) is vanaf zondag 26 december wekelijks rond 11.15 uur te horen in OVT op NPO Radio 1 en als podcast te beluisteren via deze pagina, nporadio1.nl/podcasts, verschillende podcastplatforms en de NPO-Luisterapp

afleveringen

over deze podcast

De vrijspraak van de verdachten van de aanslag die de hele wereld schokte, en het gevoel van de rechercheurs dat ze in hun onderzoek werden tegengewerkt, geeft nog steeds stof tot nadenken. Wie waren de verdachten, die tot nu toe altijd gezwegen hebben? Hadden Britse of Nederlandse autoriteiten stiekem belang bij de aanslag? Had de aanslag voorkomen kunnen worden?

Samen met filmmaker Pieter Kuijpers (Pupkin), die zich door de aanslag liet inspireren tot de serie The Spectacular, en onderzoeksjournalist Paul van Gageldonk (dagblad De Limburger), zoekt Pollux antwoorden. Hij praat met ooggetuigen, rechercheurs, experts, advocaten en journalisten. Hij bezoekt de vindplaats van de wapens, en de safehouses van de IRA-leden.

Pollux brengt de verdachten, Donna Maguire (24), Gerard Harte (27), Sean Hick (30) en Paul Hughes (27) in beeld. Hij wil weten wat hen dreef. De Noord-Ieren voelden zich onderdrukt, maar wanneer wordt strijden voor je vrijheid terrorisme? Wanneer worden mensen terroristen?

En dan is er nog een Nederlandse studente die verliefd werd op een van de verdachten. Ze verleende hand- en spandiensten aan de terroristen voor de aanslag, maar ze trok ze daarna terug uit de publiciteit. Waar is zij nu, en wil ze terugkijken op haar rol in de dubbele moord?

Bloody Sunday in Roermond is behalve een whodunnit, ook het verhaal van de IRA en Noord-Ierland, van de burgeroorlog tussen katholieken en protestanten, The Troubles. Deze heftigste periode uit de Noord-Ierse geschiedenis duurde van eind jaren zestig tot de Goede Vrijdagakkoorden in 1998.  

De podcast is een productie van de VPRO, Frans Pollux en De Limburger.

over de maker

Frans Pollux (1977) is audiodocumentairemaker, zanger, muzikant, schrijver en presentator. Hij brak in 2020 door met zijn podcastreeks De laatste dans, die inmiddels bijna een miljoen keer is gestreamd. Hierin gaat hij op zoek naar Uwe, een spoorloos verdwenen stamgast van een Roermonds café. Dat café ligt op nog geen tweehonderd meter van de plek van de aanslag. Pollux is geboren en getogen in Limburg, in de streek waar de IRA in 1990 toesloeg.    

over The Spectacular

Vierdelige conspiracy thriller over de jacht door de Limburgse politie eind jaren 80 op een terroristische cel (IRA), die meerdere dodelijke aanslagen pleegde op doelen in Nederland, België en Duitsland. Met o.a. Hadewych Minis, Aoibhinn McGinnity en Michel Sluysmans.

Klik hier voor meer van The Spectacular