In de liefde gaat niet alles over rozen, zeker niet in Andalusië. Waarom scheiden de mensen hier vaker dan Spanjaarden uit andere regio's?

Andalusië is de regio met de meeste scheidingen van Spanje. Stef vraagt zich af hoe dit komt en wat voor de Andalusiërs een goede reden is om uit elkaar te gaan. Ondertussen zit Stef al acht maanden in Andalusië en de situatie in Nicaragua is onveranderd. Stefs schoonmoeder is terug gevlogen. Voor Stefs schoonvader is het nu te gevaarlijk om terug te keren. Dat zou je ook een soort scheiding kunnen noemen.

de muziek


Nieuwsgierig naar de muziek uit deze aflevering? Beluister alle nummers die je hebt gehoord in deze lijst in zijn geheel. Zie je niks? Klik dan hier
 

Hoe is het om plotseling vanuit Nicaragua naar Andalusië te verhuizen? Ieder gezinslid gaat daar op z’n eigen manier mee om, vertelt Stef. Bij deze aflevering:

Stefs schoonmoeder

‘Toen we op oudejaarsavond waren uitgenodigd bij een Spaanse familie, waar we volgens de lokale traditie precies om twaalf uur bij iedere klokslag een druif in onze mond stopten, zat mijn schoonmoeder ergens anders in de kamer te skypen met haar familie in Nicaragua, waar het pas vier uur ’s middags was. Zij zat nog in het oude jaar.

Ze zei het zelf ook: ze was hier eigenlijk niet. Haar hart was in Nicaragua achterbleven. Ze wilde terug. Na een paar maanden vroeg ze mij: "Ik weet niet wat ik moet, moet ik nou blijven of teruggaan?" Ik zei zoiets als: "Als ik u was, zou ik teruggaan, want volgens mij bent u niet gelukkig hier."

Bleek later dat ze ontzettend verdrietig was geweest dat ik dat had gezegd. Want, zei ze, als de gastheer van het huis zegt dat je beter kunt gaan… Toen moest ik dat weer uitleggen. Ik zei: "Ik heb helemaal niet het idee dat ik hier de gastheer ben. We wonen gewoon met z’n allen in een huis, en we maken er het beste van. Maar u vroeg aan mij wat ik zou doen." Het was een ingewikkeld schoonmoeder-schoonzoon gesprek in een hele gevoelige situatie.’