In het programma 'Brommer op zee' spreken Wilfried en Ruth met schrijvers en dichters over hun werk. Vandaag een selectie van drie gesprekken met schrijvers over hun boeken geënt op verschillende geschiedenissen.

1. Annejet van der Zijl over ‘Fortuna’s kinderen’

Van der Zijl schreef een trans-Atlantische familiegeschiedenis. De liefde tussen de tot slaaf gemaakte vrouw Juliette en de Nederlandse zakenman Leon begin 19de eeuw in de Verenigde Staten vormt het uitgangspunt van haar boek. Een wrede tijd waarin de slavernij nog bestond en de goldrush voor grote migratie zorgde. Van der Zijl deed uitgebreid onderzoek en schreef over deze uitzonderlijke (familie)geschiedenis.

Kijk het gesprek met Annejet van der Zijl over haar boek Fortuna’s kinderen.

2. Gustaaf Peek over ‘A.D.’

In zijn boek neemt Peek ons mee naar 1597. Naar een schip van de Republiek Nederland op weg naar de Oost om daar meer rijkdom te vergaren. Een gesprek over een gewelddadige geschiedenis, een geschiedenis die “echt” is. Peek ging op zoek naar wat er om moet zijn gegaan in de hoofden en harten van de mensen die dit meemaakte. Om invoelbaar te maken hoe zij dit hebben beleefd.

Kijk het gesprek met Gustaaf Peek over zijn boek A.D.

3. Lisa Weeda over ‘Aleksandra’

In haar debuut schrijft Weeda over haar Oekraïense familiegeschiedenis. Een gesprek over hoe ze haar onderzoek naar deze geschiedenis startte en wat ze ontdekte. Ze maakte kennis met Oekraïne, een land dat wij amper kennen maar een heftige geschiedenis kent vol overheersing en verdeling.

Kijk het gesprek met Lisa Weeda over haar boek Aleksandra.