Boekenweek 2022

(4 minuten leestijd)

Het is Boekenweek! Zaterdag 9 april t/m maandag 18 april staat het land in teken van boeken, en in het bijzonder boeken over eerste liefde. Natuurlijk doen wij volop mee. Lees verder om te zien wat er te lezen, kijken, luisteren en doen valt!

Op pad naar het Boekenbal

De Boekenweek opende traditiegetrouw met het Boekenbal. Een avond in teken van eerste liefdes, liefde voor boeken en schrijvers in hun mooiste outfits. Brommer op zee was op pad naar het bal en ging op zoek naar debutanten. Naast het Boekenbal vinden er gedurende de week meer evenementen plaats waar we naartoe gaan. Wil je niets missen?

Volg de Boekenweek via de Instagram en Facebook van Brommer op zee.

Interview met Ilja Leonard Pfeijffer

Boekenweekauteur Ilja Leonard Pfeijffer was te gast bij Brommer op zee. Hij ging met Wilfried en Ruth in gesprek over zijn boekenweekgeschenk Monterosso mon amour. Deze novelle gaat over Carmen, die teruggaat naar de plek in Italië waar ze haar eerste liefde ontmoette.

Het gesprek is hiernaast terug te kijken of kijk de hele uitzending via NPO Start.

Gesprekken met Marieke Lucas Rijneveld

Het boekenweekessay is dit jaar geschreven door schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld. In januari was hij bij Brommer op zee te gast over zijn poëziebundel Komijnsplitsers. Het interview is hiernaast te zien. 

In zijn essay voor de Boekenweek, Het warmtefort, blikt hij terug op zijn jeugd en specifiek op zijn schooltijd. Over dit essay was hij te gast bij Nooit meer slapenLuister nu naar dit gesprek.

Op zoek naar eerste boekenliefdes

Welk boek zette jou in vuur en vlam? Welke schrijver bracht jou aan het lezen? Oftewel: wat was jouw eerste boekenliefde? Geheel in het thema van de Boekenweek 2022 zijn we benieuwd naar jouw eerste liefde op literair gebied. Laat ons weten welk boek jouw eerste liefde was.

Benieuwd naar de eerste boekenliefdes van schrijvers Kees van KootenSholeh RezazadehGerbrand BakkerRebekka de Wit en Maud Vanhauwaert?

De antwoorden op die vraag vind je in deze video. 

Boekenweek-boekenquiz door Nicolien Mizee

Kennis testen over boeken, in het speciaal die over eerste liefdes, kan met De Grote Literaire Boekenquiz.

Quizmaker van dienst is Nicolien Mizee, die tussen het faxen schrijven, vogels kijken (waarover ze eerder vertelde bij Brommer op zee) en broeden op een nieuwe detective toch tijd wist te vinden om een quiz samen te stellen waarin Medea en Perkamentus, Hadewych en Gargamel, en Machiavelli en Stijfkopje samenkomen. 

De quiz is nu te spelen. Veel succes!

 

Zeven eerste keren in de liefde

Je eerste liefde is er een die je niet snel vergeet, maar liefde is zoveel meer dan dat alleen. Zo is het ook je eerste date, je eerste kus en misschien je eerste gebroken hart. De VPRO maakte een artikel over zeven eerste keren in de liefde.

Lees nu het artikel over de eerste keer liefde, de eerste keer online daten, de eerste date, de eerste keer seks, de eerste keer fetisjfeest, eerste keer masturberen en de eerste keer een gebroken hart. 

Boekenweek-boekentips

Er zijn miljoenen boeken geschreven over de liefde, maar welke boeken verhalen over eerste liefdes? En hoe kies je aan welke van die boeken deze Boekenweek te beginnen?

Gelukkig dook de VPRO Boekengids ter ere van de Boekenweek in het archief, waaruit ze zeven niet-te-missen boekentips destilleerden. Van romcom tot een filmische roman, van horrornonnen tot een gratis strandvakantie, alle boeken hebben een eigen verhaal. Maar één ding hebben ze gemeen, het thema Eerste Liefde

schrijf je in voor de Brommer op zee-nieuwsbrief

Hou je van boeken? Laat jij je graag inspireren door de blikken van schrijvers en dichters? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Brommer op zee.