In het programma 'Brommer op zee' spreken Wilfried en Ruth met schrijvers en dichters over hun werk. Acht van de achttien auteurs die de longlist van de Libris Literatuur Prijs haalden, waren bij ons te gast. Bekijk de gesprekken hier terug.

1. Leonieke Baerwaldt over 'Hier komen wij vandaan’

Samen met Leonieke Baerwaldt (1985) doken we in haar debuutroman Hier komen wij vandaan. Een gesprek over water en hoe het onze oorsprong is, over eigentijdse sprookjes en ook de harde werkelijkheid. Maar vooral: over een zeer bijzonder debuut verteld door een verrassende nieuwe stem in de literatuur.

Kijk het gesprek met Leonieke Baerwaldt over haar boek Hier komen wij vandaan.

2. Rob van Essen over ' Miniapolis'

Schrijver, recensent en vertaler Rob van Essen (1963) was te gast bij Brommer op zee. We spraken over zijn nieuwste roman Miniapolis, dat de week erop verschijnt. Een vervreemdend, maar humoristisch verhaal over Jonathan die zijn overleden moeder in de tram ziet en twee collega’s bij een gemeentelijke dienst die werken aan hun ontsnapping. De ontmoeting van deze vier mensen betekent tegelijkertijd een ontmoeting met henzelf.

Kijk het gesprek met Rob van Essen over zijn boek Miniapolis.

3. Mariken Heitman over ‘Wormmaan’

Mariken Heitman’s boek Wormmaan vertelt het verhaal van Elke, een vrouw die met een oud erwtenras een wilde variant wil kweken. Aan tafel bij Wilfried en Ruth licht Heitman toe hoe de mens de natuur probeert te veranderen door gewassen te kweken en te manipuleren.

Kijk het gesprek met Mariken Heitman over Wormmaan.

4. Auke Hulst over 'De Mitsukoshi Troostbaby Company'

Te gast was schrijver, literatuurcriticus, essayist en muzikant Auke Hulst (1975). Hij schreef zijn meest gedurfde roman De Mitsukoshi Troostbaby Company. Een persoonlijk boek, waarin de hoofdpersoon Auke van der Hulst in het jaar 2032 kampt met de verwerking van een afgebroken zwangerschap. Dat doet hij middels Scottie, een levensecht robotkind uit Japan dat hem troost moet bieden.

Kijk het gesprek met Auke Hulst over De Mitsukoshi Troostbaby Company.

5. Sholeh Rezazadeh in het schrijfhok

In het schrijfhok ontvingen we schrijver en dichter Sholeh Rezazadeh (1990). Haar debuutroman De hemel is altijd paars verscheen dit jaar. Geïnspireerd door de blik van K. Schippers schreef zij ter plekke een gedicht over een aardappelschilmesje. 

Bekijk de voordracht van Sholeh Rezazadeh terug.

6. Rinus Spruit over 'De verlossing van Jacob Smallegange'

Schrijver Rinus Spruit (1946) was te gast om te vertellen over zijn nieuwe roman De verlossing van Jacob Smallegange. De hoofdpersoon in dit verhaal, Gerard Stroband, is een verstokte vrijgezel van in de zestig die worstelt om contact te maken met vrouwen en zoekt naar de zin van het leven. Dat laatste denkt hij te vinden als hij zich stort op een zelfstudie naar verloskunde in de negentiende eeuw.

Kijk het gesprek met Rinus Spruit over De verlossing van Jacob Smallegange.

7. Lisa Weeda over 'Aleksandra'

Met Nederlands-Oekraïense schrijver Lisa Weeda (1989) bespraken we haar debuutroman Aleksandra. Hierin vertelt zij een uitzonderlijke familiegeschiedenis, waarin haar grootmoeder als jonge vrouw vanuit Oekraïne wordt gedeporteerd en in de Duitse oorlogsindustrie aan het werk wordt gezet. We reizen met kleindochter Weeda en haar verbeelding mee naar Oekraïne, waar de wortels van haar familie liggen. Op zoek naar sporen van haar neef, die in een recent conflict in het Oosten van het land is vermoord.

Kijk het gesprek met Lisa Weeda over Aleksandra.

8. Robbert Welagen 'Raam, sleutel'

Te gast was schrijver Robbert Welagen over zijn roman 'Raam, sleutel'. Hij vertelde ons met welke eerste ingeving hij begon aan het verhaal en hoe het prille begin van de roman tot stand kwam. Welagen gaf ons een inkijkje in hoe hij zijn intuïtie de drijvende kracht vormde achter zijn nieuwe werk.

Kijk het gesprek met Robbert Welagen over Raam, sleutel.